TBMM EYT staj mağdurlarını gündemine aldı mı? EYT son dakika açıklaması...

TBMM EYT staj mağdurlarını gündemine aldı mı? EYT son dakika açıklaması...

EYT son durum hakkında güncel bilgiler ve Meclis'ten çıkacak yasa ile birlikte EYT'lilerin maaş ve başvuru detayları gibi konuları içeren haber. Ayrıca, EYT staj ve çıraklık sigortası konusunda da bilgi veriliyor.

Son dakika haberleriyle gündemdeki yerini koruyan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusu, Meclis'teki görüşmelerle netleşmeye devam ediyor. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen kanun teklifi bugün Genel Kurul'da görüşülecek ve EYT dosyası da masaya yatırılacak. Hafta içinde yasalaşması beklenen teklif, herhangi bir değişiklik öngörmeden, 8 Eylül 1999 ve öncesinde işe başlayanların emekli olabileceği şeklinde. Yasal düzenlemenin ardından başvurular alınacak ve ilk maaşlar nisan ayında hesaplara yatırılacak.

Ancak birçok kişi, EYT düzenlemesiyle stajda geçen sürelerin emeklilikte sayılıp sayılmayacağı konusunda meraklıydı. Maalesef düzenleme staj ve çıraklık sigortasını kapsamıyor. Yani, EYT düzenlemesi sadece 8 Eylül 1999 ve öncesinde işe başlayanları kapsıyor. İlk sigortalı olduğu tarih, 9 Eylül 1999 tarihi (bu tarih dahil) ve bu tarihten önce olan SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı dahil tüm emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemeden yararlanıp emekli olabilecek.

İşçi statüsünde SSK’lı kadın çalışanlar, 20 çalışma yılını (hizmet yılı) ve ilk sigortalı olduğu tarihe göre 5.000 ila 5.975 prim günü doldurmaları; erkek çalışanların ise 25 çalışma yılını ve ilk sigortalı olduğu tarihe göre 5.000 ila 5.975 prim günü doldurmaları halinde yaşa bakılmadan emekli olabilecekler. İlk sigortalı olunan tarih erkek çalışanlarda 23 Kasım 1980 öncesi olanlar ile kadın çalışanlarda 23 Mayıs 1985 öncesi olanlar için 5.000 prim günü yeterli. Bu tarihlerden sonra sigortalı olan kadın ve erkek çalışanlar için ise 5.975 güne kadar kademeli prim güne ihtiyaç var.

Bağ-Kur’lu kadın çalışanlar 7200 prim gün sayısını, erkek çalışanlar 9000 prim günü tamamladıklarında yaş şartı aranmadan EYT düzenlemesinden yararlanabilecekler. 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olan Emekli Sandığı’na bağlı memurlardan kadınlar 7200 prim gün sayısını, erkekler de 9000 prim günü tamamladıklarında düzenlemeden yararlanıp emekli olabilecekler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.