Kadınların ve Gençlerin Muzdarip Konusu Siyah Nokta (AKNE) Neden Çıkar ve Çıkmasını Nasıl Engelleyebiliriz?

Kadınların ve Gençlerin Muzdarip Konusu Siyah Nokta (AKNE) Neden Çıkar ve Çıkmasını Nasıl Engelleyebiliriz?

Siyah nokta, cildinizdeki foliküllerde bir tıkanıklık meydana geldiğinde ortaya çıkar. Her folikül bir saç ve yağ üreten bir yağ bezi içerir. Siyah noktaların kesin nedeni hala bilinmiyor. Cilt pigmentasyonunda artışa neden olan melanin üretiminin artan miktarlarına işaret eden birkaç teori vardır.

Tıkanma, saç çevresinde sebum birikmesine neden olarak koyu renkli bir yumru veya sivilce benzeri bir görünüme neden olur. Görünür siyah nokta parmak uçlarınız veya su ve yumuşak bir temizleyici ile doldurulmuş bir sıkma şişesi kullanılarak kolayca çıkarılabilir. Siyah noktalardan hızlı bir şekilde kurtulmak istiyorsanız, kabarmış tümseklere sıkmadan önce elinize biraz diş macunu sürmeyi deneyin. Bakterileri yaymak istemediğiniz için ovmamaya çalışın.

Siyah Noktaların Kesin Nedeni Var mıdır?

Bu ciltte daha koyu lekelere yol açar. Bununla birlikte, cildinde diğerlerinden daha fazla melanin ve sebum içeriği bulunan insanlar olsa da, bu, siyah nokta geliştiren tüm insanların neden bu kadar yüksek seviyelere sahip olduğunu açıklamıyor. Çoğu insan bir seferde yalnızca bir veya iki siyah noktaya sahiptir ve bunlar yüz ve boyunda olur, ancak göğüs, eller ve kollarda da lekeler oluşabilir. Cildin yaşlanma veya güneş hasarı nedeniyle tıkanmalara daha duyarlı hale gelmesi nedeniyle vücudun diğer bölgelerinde de siyah nokta gelişebilir. Siyah noktalar genellikle kişinin yaşam tarzı tercihlerinin bir sonucudur: çok fazla makyaj kullanımı gözenekleri tıkayabilir ve tıkanıklıklar oluşabilir. Bazı zamanlar sadece genetiktirler; bazı insanlar basitçe daha fazla yağ bezleriyle doğarlar.

Bununla birlikte, açık olan şey, insanlarda siyah nokta geliştirmesine yol açan birçok kötü alışkanlığın bir araya gelmesidir. Örneğin, içeride kalırsanız ve yeterince güneş ışığı almazsanız, vücudunuz güneş ışığından daha az D vitamini üretecektir. Bu, daha koyu tenli kişilerin aslında açık tenli kişilere göre siyah nokta geliştirme olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelir. Fazla kilolu olan kişilerin, daha zayıf olanlara göre siyah nokta geliştirme olasılığı daha yüksektir. Bununla birlikte, siyah noktalara en büyük katkıda bulunan faktör makyaj yapmaktır. Düzenli olarak fondöten ve pudra sürdüğünüzde, sadece gözeneklerinize nüfuz etmekle kalmaz, aynı zamanda yüzünüzde normalden daha uzun süre kalır. Yağlı hissedebilir, ancak gözeneklerinizin tıkanmasına daha fazla katkıda bulunacaktır.

Siyah Noktaların Tedavisi Nelerdir?

Siyah noktaların tedavisi sorunun ciddiyetine göre değişir. Zaman zaman fark ettiğiniz yalnızca birkaç siyah noktanız varsa, bunları tedavi etmek için pek çok kalıcı çözüm yoktur. Kozmetik ürünleri doğrudan yüzünüze uygulayabilecek ve onları temizlemeye yardımcı olacak bir dermatologa görünebilirsiniz. Siyah noktalardan kurtulmak için suyla karıştırılmış kabartma tozu da kullanabilir ve doğrudan yüzünüze ovalayabilirsiniz. Siyah noktalardan kurtulmak konusunda daha ciddiyseniz, bir dermatolog ziyaret etmelisiniz. Yüzünüzü tıkanıklıklardan arındırmak için gerekli olan yağ üretiminin nasıl azaltılacağı konusunda daha iyi tavsiyelerde bulunabilirler. Çoğu insan siyah noktaları için acil bir tedaviye ihtiyaç duymaz çünkü o kadar fark edilmezler.

siyah-nokta.jpg

Daha koyu bir tene sahip olanların cildinin zarar görmemesi için düzenli olarak güneş koruyucu uygulamasına ihtiyaçları olduğunu belirtmek önemlidir. Koyu makyaj kullanıyorsanız, düzenli olarak güneş kremi kullanmanız önemlidir. Bu, cildinizin güneşin zararlı UV ışınlarından korunmasını sağlayacaktır. SPF'li bir nemlendirici kullandığınızda gözeneklerinizin tıkanmamasını sağlayacaktır. Bu özellikle dışarıda yoğun aktiviteye sahip olanlar için önemlidir. Eve geri döndüğünüzde, UV ışınlarından yeterince korunana kadar bunu yapmaya devam edin.

Siyah Noktalarımızı Nasıl Temizleyebiliriz?

Siyah noktalarınızı temizlemenin en iyi yolu, herhangi bir eczaneden satın alabileceğiniz tezgah üstü ürünleri kullanmaktır. Salisilik ve glikolik asitlerin kullanılması, özellikle de cadı fındığı gibi büzücü maddelerle eşleştirdiğinizde gözeneklerinizin temizlenmesine yardımcı olabilir. Cilde zarar verebileceğinden çok sert ovmaktan kaçının. Kuru veya hassas bir cildiniz varsa manuel peeling kullanmaktan da kaçınmalısınız. Bu sadece yüzünüzü tahriş etmekle kalmaz, aynı zamanda uzun süreli iltihaplanmaya neden olur ve sizi kızarıklıkla baş başa bırakabilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.