Saç Boyamanın İnsan Sağlığına Zararları Nelerdir?

Saç Boyamanın İnsan Sağlığına Zararları Nelerdir?

Saç boyaları bazı insanlarda kızarıklık, şişme, kaşıntı ve tahrişe neden olabilir. Bazen aşırı alerjik reaksiyonlara, yüzde şişmeye ve nefes darlığına bile neden olabilirler.

 Saç boyasının cildiniz veya sağlığınız üzerindeki etkileri konusunda endişeleriniz olsun, saçınızı boyayıp boyamamaya karar vermeden önce bilinçli bir karar verebilmeniz için ilgili riskleri bilmek yine de iyi bir fikirdir.

Saç Boyasının Riskleri

- Kızarıklık, şişme ve tahriş

- Yüz şişmesi ve nefes darlığı dâhil aşırı alerjik reaksiyonlar.

- Halı ve mobilya kumaşlarında zamanla biriken sentetik boyalardan kaynaklanan tahriş

- Uzun bir süre boyunca sık kullanıldığında kafada kanserli tümör geliştirme riski.

 - Potansiyel olarak tehlikeli durumlarda saldırganlara daha fazla dikkat çekebilir.

sac-boyasi-zararlari.jpg

1) Kızarıklık, şişme ve tahriş:

Saç boyaları, saç derisine yakın deri ile temas ederse kızarıklık, kaşıntı, şişme ve diğer tahriş edici etkilere neden olabilen kimyasallar içerir. Saç boyası ürünleri satın alırken etiketleri dikkatlice okuyun veya tavsiye için profesyonel bir saç stilistinden isteyin. Bunları kullanırken herhangi bir tahriş fark ederseniz, derhal durun ve doktorunuzla konuşun. Bunları kullanmayı tamamen bırakmanızı tavsiye edebilir.

2) Aşırı alerjik reaksiyonlar:

Örneğin, kafa derinize bir mantar bulaşırsa veya kurdeşen çıkarsanız, nadir fakat tehlikeli bir alerjik reaksiyon meydana gelebilir. Çoğu saç boyası ürünü, hassas kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilecek maddeler içerdiğinden, stilistinizi uyarmanız önemlidir. Reaksiyona neden olma olasılığı daha düşük olan bir boya önerebilecektir.

3) Halı ve mobilya kumaşlarında zamanla biriken sentetik boyalardan kaynaklanan tahriş

Sentetik saç boyaları cildinizi, kıyafetlerinizi ve hatta halı ve mobilya gibi yüzeyleri lekeleyebilir. Lekelenmeyi önlemek için saçınızı yıkarken fazla boyayı toplamak için havlu veya eski bir yastık kılıfı kullanın. Ve mümkünse eski kıyafetler giyin.

4) Kafada kanserli tümör geliştirme riski

Altta yatan bir kafa derisi probleminiz varsa veya sık sık saç boyası ürünleri kullanıyorsanız, bunlar kafanızda kanserli tümör geliştirme riskinizi artırabilir. Ancak, ailesinde kanser öyküsü olan veya kafa derisi sorunu olan kişilerde bile bu durumun nadir olduğunu unutmayın.

sac-boyama.jpg

Bir saç boyası seçerken, sert kimyasallar ve boyalar içermediğini belirten ürünleri tercih edin. Tedavi ne kadar doğal olursa, tahrişe neden olma olasılığı o kadar az olur. Cildinizle ilgili endişeleriniz varsa saç boyasını kullanmadan önce doktorunuzla konuşun.

5) Potansiyel olarak tehlikeli durumlarda saldırganlara daha fazla dikkat çekebilir.

Dikkat çekici olmanın sizi saldırı veya yaralanma riskine sokabileceğini düşünüyorsanız, saçınızı boyamaktan da kaçınmak isteyebilirsiniz.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.