Devlet kesenin ağzını işte böyle açtı! Halkbank tarafından faizsiz kredi, hibe,

Devlet kesenin ağzını işte böyle açtı! Halkbank tarafından faizsiz kredi, hibe,

Geçtiğimiz yıl tüm dünyayı kasıp kavuran covid-19 pandemi salgını ile tüm ülkeler sokağa çıkma kısıtlamasını defalarca yapmak zorunda kaldı. Sokağa çıkma kısıtlamalarında en çok mağdurları ise esnaflar oldu. Devlet bu mağduriyeti gidermek için esnafların zararlarını karşılamak için hibe, faizsiz kredi ve kira desteği uygulamalarını başlattı.

Geçtiğimiz yıl tüm dünyayı kasıp kavuran covid-19 pandemi salgını ile tüm ülkeler sokağa çıkma kısıtlamasını defalarca yapmak zorunda kaldı. Sokağa çıkma kısıtlamalarında en çok mağdurları ise esnaflar oldu. Devlet bu mağduriyeti gidermek için esnafların zararlarını karşılamak için hibe, faizsiz kredi ve kira desteği uygulamalarını başlattı. Bu pandemi döneminde esnaflara yapılan destekten Türkiye geneli sadece 8226 esnaf ciro kaybı desteğinden faydalanabildi.

Yapılan destekler ve diğer verilen kararlar ise şöyle oldu…

Faiz indirimli kredi tutarı 74 Milyar liraya yaklaştı

Ciro kaybından faydalanamayan işletmelere ise, düşük faizli kredi kullandırıldı. 2020 Aralık ayından bu yana Gelir İdaresi Vergi dairesinde kaydı olan vergi mükellefi işletmelere ve NACE kodlarında olan esnaflara bin lira destek ödemesi yapıldı. 31 Ağustos itibari ile Türkiye genelinde 1 milyon 163 bin esnafın kullandığı faiz indirimli kredi tutarı ise 74 milyar liraya yaklaştı.

Ciro kaybı desteği

Esnaf ve işletmelere yapılan ciro kaybı desteğinde yiyecek, içecek sektöründeki işletmelere verilmesi kararlaştırıldı. Bu karar ile birlikte Şubat ayında2 bin liradan az, 40 bin liradan fazla olmamak şartı ile cirosu azalan işletmenin zararının yüzde 3 oranında destek verilmesi kararlaştırıldı.

Cumhurbaşkanlığı Bütçe ve Strateji Başkanlığı ciro kaybı yaşayan işletmelere 225 milyon lira ödenek aktardı. 40 bin işletmenin ciro kaybı tutarı 212 milyon 352 bin lira olarak hesaplandı.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nca belirlenen listedeki işletmelere 15 bin 339 işletmeye 145 milyon 235 bin lira ödeme yapılması için işleme alındı.

Esnaflara kira desteği

Bu destek kapsamında hayata geçirilen bir diğer destek ise kira desteği oldu. Büyükşehirler de 750 lira, diğer küçük şehirler de 500 lira kira desteği verildi.

1 Milyon 78 bin esnaf gelir kaybı destek kapsamın başvurusu onaylandı. Kira desteği kapsamında 171 bin esnafa 359 milyon 212 bin lira kira desteği ödemesi yapıldı.

Hibe destekleri

17 Mayıs tarihinden önce iş yeri açılışı yapan esnaf ve gerçek kişi tacirlere esas faaliyetleri kapsamında iki grup halinde 3 bin lira ve 5 bin lira nakdi destek sağlandı.

Hibe destek başvuruları 1 Temmuz tarihinde sona erdi. Yapılan açıklamaya göre Türkiye genelinde 1 milyon 75 bin esnaf ve gerçek kişi tacirlere 3’er bin lira olarak toplam da 3 milyar 224 milyon lira nakdi destek sağlandı. 217 bin esnafa ise 5 bin lira olarak toplam 1 milyar 86 milyon lira ödeme yapıldığı bildirildi.

Sağlanan hibe desteği kapsamında 1 milyon 292 bin esnafa yapılan ödeme tutarı 4 milyon 310 milyonu geçti.

Sıfır faizli kredi desteği Halkbank tarafından verildi

Esnafa kredi ve kefalet kooperatiflerinin kefaletiyle veya doğrudan Halkbank tarafından yüzde 50, yüzde 100 faiz indirimli krediler kullandırıldı. Geçen yıl 1 milyon 162 bin esnafa toplamda 67.5 milyar lira, bu yıl da 1 milyon 163 bin esnafa yaklaşık 74 milyar lira faiz indirimli kredi kullandırıldı. Geçen yıl iki defa bu yıl da 1 kez olmak üzere 3 kez kredi taksiti ertelendi ve TESKOMB tarafından 2 defa taksit yapılandırma hayata geçirildi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum