Halkbank, Ziraat Bankası ve Vakıfbank’tan finansman desteği sağlayacak kredi hamlesi! Kredinin detayları belli oldu…

Halkbank, Ziraat Bankası ve Vakıfbank’tan finansman desteği sağlayacak kredi hamlesi! Kredinin detayları belli oldu…

Kredi kullanan milyonları kapsayan kredi müjdesi tüm vatandaşlara duyuruldu. Kamu bankaları harekete geçti. Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank finansman desteği sağlıyor. Geçen yıl Hazine garantisi ile sağlanan kredilerin toplamı 2 Milyar 225 Milyon doları buldu. Bu kaynağın çoğu kamu bankalarınca alındı.

Kredi kullanmak isteyen vatandaşların çoğu seçimini kamu bankalarından yana tercih yapıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerinden yapılan derlemeye göre, Hazine garantisiyle kamu kurum ve özel kuruluşların dış finansman kaynaklarından sağlanan krediler 2019 yılında 2 Milyar 793 Milyon dolar iken 2020 yılında 2 Milyar 225 milyon dolar olmuştur.

Söz konusu olan kredilerin yaklaşık 1 Milyar 198 Milyon dolarlık kısmı Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankasından, 426 Milyon doları yabancı ticari bankalardan ve 600 Milyon doları da diğer uluslararası kuruluşlardan temin edilmiştir.

Kaynağın 4’te 3’üne karşılık gelen 1 Milyar 678 Milyon doları kamu bankalarına sağlandı. Bu dönemde Türkiye İhracat Kredi Bankası (Türk Eximbank) 526 Milyon dolar, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası 901 Milyon dolar, Türkiye Vakıflar Bankası da 250 Milyon dolarlık yabancı finansman temininde bulundu.

Özel finansal kuruluşlar arasında bulunan Türkiye Sınai Kalkınma Bankası 200 Milyon dolar kredi ile Hazine garantisine ulaşırken, finansal olmayan kuruluşlar arasındaki Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) 347 milyon dolarlık Hazine garantili kredi kullandı.

2021 yılında toplam 3 Milyar 209 milyon dolarlık geri ödeme yapılacaktır. Geçen yıl Hazine garantili kredilerden toplam 1 Milyar 932 Milyon doların ödemesi de gerçekleştirildi. Bunun 1 Milyar 907 Milyon doları kredi alan kuruluşlarca, 25 Milyon doları da Hazine tarafından karşılandı. Hazinenin üstlendiği söz konusun miktar mahalli idarelerin aldığı kredilerden oluştu.

2021 yılı 31 Mart tarihi itibariyle Hazine garantili kredilerin 1 Milyar 582 Milyon dolarlık geri ödemesi yapıldı.

Hazine garantili kredilerin geri ödeme projeksiyonlarına bakıldığında, 2021 yılında 219 Milyon doları faiz, 2 Milyar 990 Milyon doları anapara olmak üzere 3 Milyon 209 Milyon dolarlık ödeme yapılması öngörülüyor.

Söz konusu kredilerin geri ödemeleri 2022 yılında 1 milyar 972 Milyon dolar, 2023 yılında 1 Milyar 693 Milyon dolar tutarlarını bulacak.

Editör

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.