50 Yaşından Sonra Sorun Haline Gelen Varis Sorunu Nedir?

50 Yaşından Sonra Sorun Haline Gelen Varis Sorunu Nedir?

Varisli damarlar cilt altında mavi, genişlemiş ve katlanmış olarak görülür. Varisli damarlar, damarın içindeki kapakçıkların çalışmadığı ve kanın birikmesine ve pıhtılaşmasına neden olduğu yaygın ve ara sıra görülen bir durumdur.

Varisli damarlar genellikle uzun süre ayakta durmak veya hareketsiz oturmak nedeniyle oluşur. Varisli damarlar ayrıca hamilelik, obezite veya bacak yaralanmasından da kaynaklanabilir.

Bu varisler, derin ven trombozu veya kan pıhtısı oluşumu nedeniyle ağrı, ülserasyon veya şişmeye neden olursa ciddi bir sorun olabilir. Varisli damarlar, bir sklerozan madde veya lazer kullanılarak bağlandıkları basit bir prosedürle tedavi edilebilir.

varis-nedir.jpg

Varis Damarları Çeşitleri Nelerdir?

Varisli damarların birçok farklı türü vardır. En sık bacaklarda ve ayaklarda görülmekle birlikte kalça, eller, kollar ve kafatasında da bulunur. Kafa derisindeki varisli damarlar telenjiektazi kapillaris olarak bilinir. Bunların bir alt tipi, saç düz bir çizgide veya saç foliküllerinin dış hatlarını çizerken görülebilen kertoz folikülaris'tir. Bu vasküler anormallikler doğuştan olabilir ve ayrıca akromegali veya Cushing sendromu gibi endokrin bozukluklarla ilişkili olabilir. Varis tedavisi genellikle skleroterapi veya lazer tedavisi ile yapılır. Skleroterapi, alkollü bir çözelti (sklerozan) ile aynı özellikleri kullanan bir enjeksiyon şeklidir. Durum, damarların duvarlarına yapışan ve tekrar kapanmalarına neden olan bir madde ile tedavi edilir. Lazer tedavisi, dolaşımı önlemek için bu leptomeninkslerin küçük bir bölümünün kesilmesini içerir. Skleroterapi genellikle başarılıdır, ancak izler genellikle tedaviden yıllar sonra görülür. Lazer tedavisi de başarılı olabilir, ancak iyi iyileşmeyebilecek bir iz de bırakır.

Varis Sorununda Ameliyat Gereksinimi

Bazı durumlarda ameliyat gerekebilir. Bu, etkilenen damarları kesmek kadar basit olabilir veya genel anestezi altında yapılabilir. Bazı durumlarda, damarların etrafındaki kan akışını kontrol altında tutmak için bir kateter kullanılabilir.

Klinik araştırmalar, gerçekçi olmayan beklentiler ve doktorlarla rahatsız edici iletişimler nedeniyle yüksek oranda tekrarlama olduğunu göstermiştir. Temel şikayet, hastaların daha erken yardım istememeleri ve doktorlarından ve sağlık çalışanlarından durumları hakkında yeterli bilgi alamamalarıdır. Halihazırda, Zambiya'da mevcut olan varis tedavi seçenekleri hakkında kamuoyunda bir farkındalık eksikliği bulunmaktadır. Bu makale Zambiya'da varis tedavisi hakkında bilgi vermektedir. Giriş ve Arkaplan

Varisli damarlar genellikle bacaklarda, ayaklarda ve kalçalarda görülür. Genellikle yetişkin kadınlarda bulunurlar, ancak erkeklerde de görülebilirler. Varisli damarlar ilk olarak William Heberden ve Henry Baker adlı iki İngiliz doktor tarafından tanımlandı. 1800'lerde, zayıf dolaşımın bir sonucu olarak kan damarlarının nasıl zayıf veya genişleyebileceğini açıklayan raporlar yayınladılar. Buna lenfatik varisler veya lamien varisler (Latince'de lomen damar anlamına gelir) deniyordu. Varisler, etkilenen lenfatikler içindeki küçük kılcal damarlar yoluyla zayıf dolaşımdan kaynaklanabilir - bu ikincil varisler olarak bilinir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum