Botox Uygulamaları, Botox Nedir?, Botox'un Faydaları

Botox Uygulamaları, Botox Nedir?, Botox'un Faydaları

Yaşla birlikte belirginleşen mimik çizgilerini hafifletme ya da ortadan kaldırmak amacıyla kullanılan güvenilir ve kolay bir yöntemdir. 20 yılı aşkın bir süredir tıpta çeşitli alanlarda kas kasılmalarını rahatlatmak amacıyla kullanılmaktadır.

Yaşla birlikte belirginleşen mimik çizgilerini hafifletme ya da ortadan kaldırmak amacıyla kullanılan güvenilir ve kolay bir yöntemdir.  20 yılı aşkın bir süredir tıpta çeşitli alanlarda kas kasılmalarını rahatlatmak amacıyla kullanılmaktadır. Migren tedavisi için Botox uygulanan hastaların alın bölgelerindeki kırışıklıkların hafiflediğinin fark edilmesi üzerine estetik amaçlı kullanımı konusunda çalışmalar yapılmış. İlk kez 2002 yılında FDA tarafından alın bölgesindeki kırışıkların tedavisinde onay almıştır. Günümüzde kırışıklıklara karşı yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. 

Botox nedir?

Laboratuvar koşullarında "Clostiridium Botulinum" isimli bakteriden elde edilen saflaştırılmış bir proteindir. 

Botox nasıl etki eder?

Sinir uçlarında sinir hücreleri ile onların uyardığı kaslar ve ter bezleri arasındaki iletimi asetilkolin maddesi sağlar. Botox bu maddeyi bloke ederek sinir uçlarındaki elektriksel iletimi geçici bir süre durdurur. Böylece kaslarda gevşemeye dolayısıyla kırışıklarda düzleşmeye neden olur. 

Botox estetik amaçla hangi bölgelerde uygulanır? 

• Alın ve kaş arası mimik kırışıklıkları 
• Göz çevresi kırışıklıkları
• Dudak çevresi kırışıklıkları
• Boyun bölgesi kırışıklıkları
• Avuç içi, koltuk altı ve ayak tabanı terlemeleri

Botox tedavisi nasıl uygulanır?

İşlem öncesi enjeksiyon bölgeleri antiseptik solusyonla temizlenir. Anestezi gerektirmez, hassas bireylerde lokal anestezik krem kullanılabilir. Hastanın kaslarını kasması istenir ve enjeksiyon bölgeleri işaretlenir. Botox flakonlarda toz halinde bulunur. Serum fizyolojikle belli oranlarda sulandırılır, çok küçük miktarda, ince iğnelerle istenilen kas içine enjekte edilir. 

Botox tedavisinin etkinliğini ne başlar, ne kadar sürer? 

Yapılan uygulamayı takiben 2. gün etkileri başlar 15. gün net etkisini gösterir. 3. aydan itibaren bu etki yavaş yavaş azalır ve kaslar 6. aya doğru yavaş yavaş eski fonksiyonlarına geri döner..

Botox uygulama öncesi nelere dikkat edilmelidir? 

Morarmayı önlemek amacıyla işlem yapılmadan 1 hafta önceden aspirin ve ağrı kesiciler, gingko biloba, E vitamini, ginseng, yeşil çay alınmamasında fayda vardır.

Botox uygulama sonrası nelere dikkat edilmelidir?

• Uygulama sonrası etkiyi artırmak ve hızlandırmak amacıyla 2 saat boyunca Botox uygulanan kaslarınızı çalıştırın. Örneğin; kaşlarınızı yukarıya doğru kaldırın, kızar veya sinirli bir mimik ifadesi yapın veya gözlerinizi kısın.  
• İşlem sonrası 4 saat kadar dik pozisyonda durmalı ve öne doğru eğilmemelidir. 
• 24 saat boyunca enjeksiyon yapılan alanları ovuşturmamalı, masaj yapmaktan kaçınılmalıdır.

Botox yan etkileri nelerdir?

Botoks uygulamasından sonra çok kısa süreli kızarıklık ve ödem olabilir. Bazen birkaç gün sürebilen geçici morluklar olabilir. Çok nadiren geçici asimetri veya göz kapağı düşüklükleri olabilir. Bu tür yan etkiler 1 ay içerisinde gerilemektedir.

Botox kimlere uygulanmaz?

Hamilelik ve emzirme dönemi, Nöromüsküler hastalıklar (Myastenia gravis vb.), kanama problemleri olanlara uygulanmaz.

Botox tedavisi hangi yaşlarda yapılabilir?

Botox tedavisinin en iyi sonuçları 25 yaş ile 65 yaş arasında alınır. 65 yaş üzerinde Botox pek etkili değildir, iple germe, cerrahi yöntemler tercih edilebilir.

Botox diğer cilt gençleştirme yöntemleriyle birlikte uygulanabilir mi?

Dolgu uygulaması ile aynı günde Botox yapılabilir, ancak  gözaltı dolgusuyla göz çevresi Botoxu aynı gün yapılmamalıdır. PRP, mezolift, lazer, radyofrekans gibi yöntemler  Botox süresini kısalttığı için bu işlemlerden önce Botox yapılmamalıdır. PRP yapılırsa 3 hafta beklenmelidir.  

İçerik Üretici

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.