Diyet, bazı kanser hücrelerinin kaderini belirlemeye yardımcı olabilir

Diyet, bazı kanser hücrelerinin kaderini belirlemeye yardımcı olabilir

Bir hücrenin bir tümöre yol açması için, replikasyonu destekleyen genlerin açılması gerekirken, hücre ölümünü destekleyen genlerin kapatılması gerekir.Bazı kanser genleri veya onkojenler, farklı moleküler yollarla hücre büyümesini ve hücre ölümünü teşvik ettikleri yerleşik bir "başarısızlık güvenlik mekanizmasına" sahip gibi görünmektedir.

Bir hücrenin bir tümöre yol açması için, replikasyonu destekleyen genlerin açılması gerekirken, hücre ölümünü destekleyen genlerin kapatılması gerekir.
Bazı kanser genleri veya onkojenler, farklı moleküler yollarla hücre büyümesini ve hücre ölümünü teşvik ettikleri yerleşik bir "başarısızlık güvenlik mekanizmasına" sahip gibi görünmektedir.
Araştırmacılar, meyve sineklerini kullanan yakın tarihli bir çalışmada, sineklerin temel bir amino asitten yoksun bırakılmasının, ölüm yolunu açık tutarken onkojenin büyüme yolunu kapatabileceğini gösterdi.
Keşif, bu amino asidin diyetle alımını kısıtlamanın kemoterapi ilaçlarının bu tür kansere karşı gücünü artırabileceğini öne sürüyor.

Bir hayvandaki bir hücre kontrolsüz bir şekilde bölündüğünde veya "çoğaldığında", sonuç kanserdir.

İnsanlar gibi çok hücreli organizmalar, genellikle bunun olmasını engelleyen çok sayıda kontrol ve denge geliştirmiştir.

Örneğin hücreler, yeteneklerini kaybetmeden önce yalnızca belirli sayıda bölünebilir veya kontrolsüz büyümeyi önlemek için apoptoz veya "programlanmış hücre ölümü" geçirebilirler.

Potansiyel olarak kansere neden olabilecek bazı genler, yerleşik bir güvenlik mekanizmasına sahip gibi görünmektedir; bu, yalnızca hücre çoğalmasını değil, aynı zamanda hücre ölümünü de teşvik ettikleri anlamına gelir.

Bu kanser genlerinden biri veya "onkojen", SRC olarak adlandırılır .

Bilim adamları, genin aşağı yönde etkilerini bloke eden birkaç ilaç geliştirdiler, ancak kemoterapi denemelerinde başarısız olduklarını kanıtladılar.

Bunun nedeni, ilaçların genin yönettiği hem kanseri teşvik eden hem de kanseri inhibe eden yolları kapatması olabilir.

Araştırmacıları Biyosistem Dinamikleri Araştırma RIKEN Merkezi Kobe, Japonya, şimdi bu tek gen hücreleri üzerinde taban tabana zıt etkileri olabilir 

Genin meyve sineklerindeki rolünü inceleyerek, iki farklı moleküler yolu eşzamanlı olarak nasıl düzenlediğini keşfettiler: biri büyümeyi ve diğeri hücre ölümünü teşvik ediyor.

En önemlisi, aynı zamanda büyümeyi engelleyen yolu kapatmadan kanseri teşvik eden yolu engellemenin olası bir yolunu da ortaya çıkardılar.

Sineklerin yiyeceklerinde metiyonin adı verilen bir amino asit miktarını kısıtlamanın istenen etkiyi yarattığını buldular.

Sa Kan Yoo, Ph.D. "Diyetteki metiyonin miktarını manipüle etmenin hücre çoğalmasını etkileyebileceğini ancak hücre ölümünü etkilemediğini keşfetmekten heyecan duyduk" diyor.

Editör

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.