Dizi, Film, TV, sigara, oyun, telefon göz sağlığınıza etkilerini biliyor musunuz? 10 madde göz sağlığı

Dizi, Film, TV, sigara, oyun, telefon göz sağlığınıza etkilerini biliyor musunuz? 10 madde göz sağlığı

Göz sağlığını korumak, kendiniz ve sevdikleriniz için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biridir. İşte gözlerinizi sağlıklı tutmanın 10 yolunun bir listesi.

Ofis ortamında göz sağlığını etkileyen etkenler; ortam aydınlatması, havalandırma ve özellikle klima olarak sıralanabilir. En önemli etken ise uzun süreli ekran kullanımıdır. Bu durumdan gözün iki bölümü daha çok etkilenir. Bunlardan ilki göz yüzeyidir. Ekrana uzun süre bakıldığında göz yüzeyi (kornea) yeterince nemlenemez ve kuruluk, batma, kızarıklık gibi göz yüzeyi tahrişine bağlı sorunlara sebep olur. İkincisi ise göz kaslarıdır. Aynı mesafeden ekrana uzun süre bakılması hem göz uyum kasında hem de gözü hareket ettiren kaslarda spazma neden olarak bulanık görme, odaklanamama ve baş ağrısı gibi rahatsızlıkları ortaya çıkarır.

1) İyi görebilmek için bütün gün ve gece gündüz dolaşın. Doğal ışık, yapay ışıktan daha iyidir, özellikle çalışmanız bilgisayar kullanmayı veya arkadan aydınlatma olmadan kağıt belgeleri okumayı içeriyorsa.

 2) Ekranlara bakmaya sık sık ara verin: her saat başı cihazınızı kapatın ve çalışmak, telefonda konuşmak, e-postalara yanıt vermek, video oyunları oynamak, TV veya film izlemek veya dijital resimlere bakmak gibi masa başındaki etkinliklere uzun bir ara verin. Aşağı değil yukarı bakıyor.

3) Balık da dâhil olmak üzere olabildiğince sağlıklı yiyin, ancak çok fazla yağda kızartılmış çeşitten kaçının. Şeker ve alkol oranı yüksek içeceklerden kaçının ve daha fazla meyve, sebze ve lif tüketin.

4) Çevrenizde sigara içmeyin veya başkalarının içmesine izin vermeyin; ayrıca başkalarının sigara içmesinden kaynaklanan ikinci el dumandan da kaçının. Sigara içmek ciğerlerinize, boğazınıza ve gözlerinize zarar verir.

goz-sagligi-nedi.jpg

 5) Sağlık ve zindelik için her gece düzenli olarak yeterince uyuyun: Uykusuzluk tüm vücut sistemlerini etkilerken, her gece yeterince uyumamanız özellikle gözler için tehlikelidir.

6) Her gün aktif olun; Aerobik egzersizin düzenli olarak haftanızın bir parçası olduğundan emin olun. Göz sağlığı için gereklidir.

 7) Sizi yüksek tansiyon riskine sokan, kan damarlarının tıkanmasına neden olarak görme duyunuza zarar verebilecek faaliyetlerden kaçının. Bilgisayar başında çalışmaktan ve malzemeye yukarıdan bakmaktan düzenli olarak ara verin; Okurken materyale bakmak için başınızı kaldırın.

8) Görüşünüzü güçlendirmek için gözlerinizle konuşan gözlükler kullanın: bunlar size çift odaklı ekstra 20/20 görüş sağlar. Bütün gün bir bilgisayarın yanında çalışan veya gözlerini yakın mesafeden odaklamakta zorlandıkları için bir şeyleri okumakta zorlanan insanlar için çok faydalıdırlar.

9) İyi göz hijyeni uygulayın: tuvaleti kullandıktan sonra ellerinizi ve yüzünüzü temizleyin, gözlerinizin veya burnunuzun etrafındaki su birikintilerini bir mendil veya kâğıt mendil ile silin ve bilgisayar önünde çalıştıktan sonra temiz suyla durulayın.

10) Doğru renkleri görebilmek için bilgisayar ekranınızın parlaklığını artırın, çünkü dışarıda gündüz çalışmak ve okumak geceye göre daha güvenlidir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.