Kan testi hamile kadınların ne zaman doğum yapacağını tahmin edebilir

Kan testi hamile kadınların ne zaman doğum yapacağını tahmin edebilir

Pek çok hamile kadın tam olarak ne zaman doğum yapacaklarını bilmeye isteklidir ve bir gün bir kan testi ona bunu söyleyebilir.Şu anda, kadınlara son adetlerinin ilk gününden itibaren 40 hafta olan bir son tarih veriliyor, ancak bazıları bundan haftalar önce doğum yapıyor, bazıları ise bu tarihin ötesine geçiyor ve doğum yaptırmak zorunda kalabiliyor.

Pek çok hamile kadın tam olarak ne zaman doğum yapacaklarını bilmeye isteklidir ve bir gün bir kan testi ona bunu söyleyebilir.

Şu anda, kadınlara son adetlerinin ilk gününden itibaren 40 hafta olan bir son tarih veriliyor, ancak bazıları bundan haftalar önce doğum yapıyor, bazıları ise bu tarihin ötesine geçiyor ve doğum yaptırmak zorunda kalabiliyor.

California, Stanford Üniversitesi'nden Ina Stelzer ve meslektaşları, vücudun fetüsten gelen sinyallere nasıl tepki verdiğini ve doğuma nasıl hazırlandığını izlemeyi içeren yeni bir yaklaşımı araştırıyorlar. "Kan doğumun yaklaştığını gösteriyor" diyor.

Stelzer'in ekibi 53 hamile kadından kan örnekleri aldı ve bunları, beklenen son 100 günlük hamilelik süresinde bir ila üç kez çeşitli yollarla test etti. Araştırmacılar yaklaşık 5000 biyokimyasal maddeye baktılar ve kanlarındaki bağışıklık hücreleri üzerinde 2000'den fazla test gerçekleştirdiler.

Ekip, doğumdan iki ila dört hafta önce, kadınların hormon modellerinde bir değişiklik olduğunu ve kan biyobelirteçlerindeki değişikliklerle yansıtılan iltihaplı bağışıklık hücresi aktivitesinde bir düşüş olduğunu keşfetti.

Araştırmacılar, biyobelirteçlerin 45'ini kullanarak bir tahmin modeli oluşturdu ve bunu 10 kadın üzerinde test etti. Muhtemel bir teslimat tarihi öngörüyordu, bunların her biri için gerçek tarihlerinden 17 gün önce ya da sonra. Stelzer, modele daha fazla kadının sonuçları eklendiğinde daha doğru olacağına inanıyor. Araştırmacılar, modelin çoğul gebelikler veya hamile trans erkekler için işe yarayıp yaramayacağını henüz test etmediler.

King's College London'dan (KCL) Rachel Tribe, ticari bir teste dönüştürülürse, hamile kadınların erken doğum yapıp yapmayacağını bilmek açısından yararlı olabilir . Şu anda bu, vajinal sıvılarından bir pamuklu çubuk almayı ve serviks pozisyonunu ölçmek için bir tarama yapmayı gerektiriyor.

Yine KCL'den Andrew Shennan, böyle bir testin, doktorlar bir fetüsün durumu hakkında endişeleniyorlarsa ve doğumun yakın olup olmadığını veya doğum eylemini başlatmaları gerekip gerekmediğini öğrenmek istiyorlarsa yardımcı olabileceğini söylüyor.

Editör

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.