Facebook, iPhone Kullanıcılarını Reklamlara İkna Etmeye Çalışıyor

Facebook, iPhone Kullanıcılarını Reklamlara İkna Etmeye Çalışıyor

Apple firmasının en çok dert yanacağı sosyal medya şirketi olan Facebook, bu sefer kullanıcıları kişileştirilmiş reklam görmelerine ikna etmek için kısa bir film sekansı yayınladı.

Facebook ve diğer sosyal medya şirketlerinin son dönemlerde kullanıcılara özel olarak reklam sunma isteği bir hayli artış gösterdi. Coğrafi koşullara, demografik koşullara ve kullanıcıların ilgi alanlarına yönelik olarak reklam sunan Facebook, geçen aylarda Apple şirketinin gizlilik politikalarını eleştirinin hedefi haline getirmişti. Apple için küçük yatırım işletmelerine zarar veriyor gerekçesiyle eleştiri oklarına tutulmuştu.

Apple’ın yeni oluşturulan ve piyasaya sürülen gizlilik politikası ile kullanıcılar, uygulamaların nerelerde ve ne kullandığına dair özel olarak izin seçeneği sunuyor. Bu yaşanan ve halen de aşılamayan engeli aşmaya çalışan sosyal medya devi Facebook, artık kişiler alanlara göre reklam olayını kabul ettirmek adına bir reklam filmi yayınladı. Bu reklam filmindeki amaç ise tamamen küçük işletmelerin faydasına ve zararlarının karşılanmasına yönelik olduğu dile getirildi. Facebook, bu yeni çıkartmış olduğu reklamın ana fikrini “iyi fikirler keşfedilmeyi hak eder” cümleleriyle kullanıcılara sundu.

 

Apple'ın daha önceki yayınladığı ve yürürlükte olan gizlilik politikası ile uygulamalar yüklendiği andan itibaren otomatik olarak kullanıcı verilerini toplamaya başlayabiliyorlardı. Kullanıcı verileri içerisinde girdiği siteler, aradığı kelimeler ve beğendiği gönderiler gibi birçok kriterler uygulama tarafından toplanabiliyordu. Tüm bu unsurları otomatik olarak toplayan uygulama sayesinde de kişisel olarak karşılarına ilgi alanlarına yönelik reklamlar çıkartılıyordu. Böylece kullanıcının o reklam sayesinde alış-veriş yapması veya hizmet görmesi planlanıyordu.

Apple tüm bu hususları göz önüne alarak yeni gizlilik politikasını yayınlandı. Artık uygulamalar izinsiz olarak kullanıcı verileri göremeyecek ve gerekli bilgileri toplayamayacak. Bunun da yeterli olmadığını düşünen Apple, iOS 14.3 güncellemesini yayınladı. Bu güncellemeyle birlikte artık kullanıcılar uygulama bazında verileri her an kontrol edebilir duruma geldi. Bu durum ise Facebook gibi sosyal medya devlerinin zor duruma düşmesine sebebiyet verdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.