NASA'dan Ay tozu açıklaması! Ay tozu insanlara zarar veriyor! Bir daha Ay'a gidilmeyecek mi?

NASA'dan Ay tozu açıklaması! Ay tozu insanlara zarar veriyor! Bir daha Ay'a gidilmeyecek mi?

NASA'nın son çalışması yine kritik soruların yanıtlarını gün yüzüne çıkartıyor. Ay tozu astronotların elbiselerine zarar mı veriyor? İşte detaylar..

NASA'nın Apollo misyonları sırasında öğrendiği tozla dolu Ay, Dünya'da karşılaşabileceğiniz tozdan daha büyük bir sorun. Dünya tozu genellikle aşınarak donuk, yuvarlak şekillere dönüşürken, ay yüzeyindeki küçük toz parçacıkları keskin ve cam benzeri olup, insan akciğerlerine olduğu kadar ekipmana da zarar verir. Ancak yakında NASA, soruna bir çözüm denemeye başlayacak. 

NASA, ay yüzeyinde hem insanlı hem de insansız keşifleri içerecek olan Artemis programı kapsamında önümüzdeki yıllarda Ay'a büyük bir dönüş planlıyor. Uzay ajansı, Apollo döneminde ay tozu hakkında bazı zor dersler öğrendiğini açıklıyor; tıkanmış ekipmanlar uzay giysilerine zarar verdi, radyatörlerin aşırı ısınmasına neden oldu ve hatta çeşitli aletlerin işlevlerine müdahale etti. 

NASA , Ay Yüzey İnovasyon Girişimi'nin (LSII) devreye girdiği yer olan Ay'da uzun vadeli görevler yapmayı umuyorsa, uzay ajansları bu sorunu azaltmak için teknolojilere ihtiyaç olduğunu açıklıyor. Tasarlanan teknolojilerin geliştirilmesinin arkasında bu kurumlar arası çaba var. 

NASA, LSII ekiplerinin çeşitli ekipman ve sistemleri tozdan korumaya yardımcı olacak hem pasif hem de aktif teknolojileri değerlendirdiğini söylüyor. Bunlar, uzay giysileri, geziciler ve regolite maruz kalacak diğer donanımlar gibi şeyler için teknolojileri içerir. 

Uzay ajansı tek başına çalışmak istemiyor, bunun yerine endüstrilerdeki ortakların azaltma teknolojisinin geliştirilmesine yardımcı olmasını istediğini belirtiyor. Bu teknolojinin bir kısmı halihazırda geliştirilme aşamasındadır ve NASA, 2023'te Ay'da test etmeye başlamayı planlıyor. Nihai teknoloji sistemleri bir gün Mars misyonları için de kullanılabilir. 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.