Türkiye'den 24 ülkeye "Sevgililer Günü" çiçeği

Türkiye'den 24 ülkeye "Sevgililer Günü" çiçeği

Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Yılmaz, "Avrupa'ya 65 milyon dallık çiçek gönderimi yaptık, bunun da parasal karşılığı 9 milyon dolarlık ihracat ki üreticilerimiz için sevindirici rakam." dedi

ANTALYA (AA) - Türkiye'den 14 Şubat Sevgililer Günü dolayısıyla Hollanda, İngiltere, Almanya başta olmak üzere 24 ülkeye 65 milyon dal kesme çiçek gönderildi.

Kesme çiçek üretiminin büyük bölümünü karşılaşan Antalya'daki seralarda "Sevgililer Günü" hareketliliği yaşanıyor.

Sabahın erken saatlerinde işlerinin başına geçen sektör çalışanları, seralardaki karanfil başta olmak üzere ağırlıklı olarak kırmızı renkli çiçekleri toplayıp sevgililer için hazırladı.

Paketlenen çiçekler, 24 ülkedeki sevgilileri mutlu etmek için yola çıktı. Son sevkiyatların yapıldığı seralarda, hummalı çalışma devam ediyor.

Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Yılmaz, AA muhabirine, sektör olarak geçen yılı 148 milyon dolarlık ihracatla kapattıklarını, bu yıla da iyi başladıklarını söyledi.

Sektörün 2022 için 180 milyon dolar ihracat hedefi belirlediğini dile getiren Yılmaz, yılın ilk ayındaki verilerin yüz güldürdüğünü, geçen yıla göre yüzde 12'lik artış yaşandığını kaydetti. 180 milyon dolarlık hedefe koşar adımlarla ilerlediklerini ifade eden Yılmaz, Sevgililer Günü mesaisinin de istenilen yoğunlukta olduğunu belirtti.

Yılmaz, 14 Şubat için sevkiyatların büyük bir bölümünün tamamlandığını aktararak, "İlave talepleri uçaklarla gönderiyoruz. Bu süreçte Avrupa'ya 65 milyon dallık çiçek gönderimi yaptık, bunun da parasal karşılığı 9 milyon dolarlık ihracat ki üreticilerimiz için sevindirici rakam. Sevgililer Günü hareketli oluyor. 10-12 günlük ihracat." dedi.

Bu yıl kış mevsiminin diğer yıllara göre daha sert geçtiğini anımsatan Yılmaz, bu durumun çiçek üretimini de olumsuz etkilediğini anlattı.

Türkiye'de üretilen karanfiller, 24 ülkeye ulaştı

İsmail Yılmaz, Sevgililer Günü için 24 ülkeye çiçek sevkiyatı yapıldığını belirterek, çiçek ihracatında en önemli pazarın Hollanda olduğunu söyledi.

En fazla çiçeği Hollanda'ya gönderdiklerini ifade eden Yılmaz, "Hollanda da kendi içinde tüketmiyor, bizden aldıklarını Avrupa'nın ve dünyanın birçok ülkesine gönderiyor. Hollanda dışında İngiltere, özellikle kesme çiçek için çok ciddi pazarımız. Almanya, Romanya, Bulgaristan, Ukrayna gibi ülkelere de yoğun satışlarımız söz konusu." diye konuştu.

Yılmaz, Türkiye'de en fazla karanfil üretimi yapıldığını ve bu alanda iddialı olduklarını vurguladı.

Sevgililer Günü'ne özel kırmızı karanfil yetiştirildiğini belirten Yılmaz, "Bugün de kırmızı renk ön plana çıkıyor. Sektör kırmızı renkteki çiçeklere ağırlık veriyor. En önemli kalemimiz karanfil, bu dönemde de en fazla kırmızı karanfil ihraç ettik." dedi.

Hatice Özdemir Tosun

Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.