18 Yaşından Küçük 27 Milyon Genç Bireysel Emeklilik Sistemi ile Erken Emekli Olabilecek!

18 Yaşından Küçük 27 Milyon Genç Bireysel Emeklilik Sistemi ile Erken Emekli Olabilecek!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan Ekonomik Reform Paketi’nde gençler de unutulmadı. Yayımlanan paket kapsamında 27 milyon genç BES fırsatından faydalanabilecek. Ekonomik reform kapsamında BES üzerinde yeni düzenlemeler yapılacak. İşte erkenden emekli olmak isteyen gençler için detaylar...

İlk Etapta 6 Milyon Genç Faydalanabilecek

Ekonomik Reform Paketi kapsamında Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) yeni düzenlemeler yakında hayata geçirilecek. 18 yaş altındaki 27 milyon genç bu paket kapsamında BES’ten faydalanabilecek. Gençlerin de dahil edilmesinin önü açılan bu sistemden ilk etapta 6 milyon gencin faydalanması bekleniyor. Sandık, vakıflar, derneklerdeki emeklilik birimleri de BES’e aktarılacak. Tahminen 10 milyar liralık bir birikim sisteme aktarılacak.

‘Yeni Reformların Vakti Geldi’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ekonomik Reform Paketi kapsamında şu açıklamayı yaptı:

“Sektörün 18 senede gösterdiği performans, sistemin, halkımız nezdindeki konumunu güçlendirmiştir. İçincen geçtiğimiz dönem bizlere bu alanda yeni reformların vaktinin geldiğini gösteriyor.”

 

BES’te yapılacak yeni düzenlemeleri aktaran Erdoğan, reform adı altındaki düzenlemelere değindi. Sistemde toplamda 12.6 milyondan fazla katılımcının bulunduğunu ve emeklilik fonlarındaki toplam büyüklüğün de 170 milyar TL’yi geçtiğinin altını çizdi.

2023 Sonuna Kadar BES’e Aktarılacak

Yapılan açıklamalar ışığında 18 yaş altı gençlerin sisteme dahil edileceğinin altı çizildi. Öte yandan sandık, vakıf ya da dernek gibi kuruluşların emeklilik birikimlerini BES’e aktarması için 2023 yılının sonuna kadar süre tanındığına da değinildi.

Devlet destekleri ve uygun maliyetlerle; eğitim, sağlık ve hayat sigortaları gibi tasarruf ürünleri de BES’e entegre edilecek. 18 yaş altı ve vakıfların birikimlerini BES’e aktarması ilk uygulamaya alınacak düzenlemeler olacak. Devlet desteklerinin BES’e entegre edilmesi ise üçüncü ve son olarak hayata geçirilecek düzenlemeler arasında yer alıyor.

18 Yaş Altı Gençlerin BES’e Dahil Edilmesi Zaten Bekleniyordu

Uzun süredir gündemde olan 18 yaş altı gençler için BES’e dahil edilme olayı bekleniyordu. Yapılan reform paketi ile açıklanan gençlere emeklilik imkanı yankı uyandırdı. Türkiye’deki genç nüfusun (18 yaş altı) toplam nüfusa oranı yüzde 27.5. Yani ortalama 22.8 milyon genç artık BES sistemine dahil olacak. Gençlerin bir çoğunun çalışmama ve aileleri ile yaşama durumları nedeniyle yine primler aileler tarafından yatırılacak. Ancak emeklilik hesabı artık gencin üzerine olacak. Böylelikle yaş sebebiyle gençler çok daha küçük miktarlarla birlikte tasarruf yapmaya başlayabilecekler.

Vakıf ve Sandıklar Nasıl BES’e Geçecekler?

BES’te yapılacak olan bir diğer düzenleme ise vakıf gibi kurumların da emeklilik birikimlerini BES’e aktarması. Sandık, vakıf ve dernek gibi kuruluşlar 2023 yılı sonuna kadar birikimlerini BES’e aktaracaklar. İlk kez 2008 yılında yapılan bu uygulama sayesinde vakıf, sandık ve dernek gibi kuruluşlar yüzde 25’lik devlet katkısından faydalanabilmişlerdi. O dönem yaklaşık 8-9 milyar TL’lik bir birikim BES’e aktarılmıştı.

İlginizi çekebilir...

SSK, SGK ve Bağ-Kur Emeklilerine Müjdeli Haber! Emekli Maaşlarında Bu Zam Modeli Konuşuluyor...

 

 

Editör

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.