Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından nakit destek! 1797 TL hemen hesaba geçiyor!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından nakit destek! 1797 TL hemen hesaba geçiyor!

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ihtiyaç sahibi vatandaşlara evde bakım parası ödeniyor. Peki, evde bakım parası alabilmek için hangi şartların sağlanması gerekir? Evde bakım parasını kimler almaktadır?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ihtiyaç sahibi vatandaşlara evde bakım parası ödeniyor. Peki, evde bakım parası alabilmek için hangi şartların sağlanması gerekir? Evde bakım parasını kimler almaktadır? 

Sosyal devlet anlayışının bir ürünü olan evde bakım parası ödemeleri bugün başladı. Engelli vatandaşların bakımını üstlenen kişilere verilen evde bakım parası her ayın ikinci haftasında ödeniyor. 20 Eylül tarihine kadar tüm ödemelerin hesaplara yatırılacağı açıklandı. Evde bakım parası almaya hak kazanan kişilere bin 797 lira ödeme yapılıyor. İlk kez ödeme alacak vatandaşlar e-devlet sistemi üzerinden sorgulama işlemini gerçekleştirebilir. T.C. kimlik numarası ile sisteme giriş yaptıktan sonra ‘’Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama’’ sekmesine tıklanması gerekiyor. Hak sahibi kişilerin ödeme bilgileri sistem üzerinde kayıtlı bulunuyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından toplam 968 milyon TL evde bakım parası ödemesi gerçekleştiriliyor. 

Evde bakım parası nasıl alınır?

Evde bakım parası almak isteyen vatandaşların hak sahibi olabilmesi için belirli şartları yerine getirmesi gerekiyor. Engelli vatandaşın hastaneye giderek sağlık heyetinden rapor alması şartı aranıyor. Heyet raporu bulunmayan kişilerin başvuruları kabul edilmiyor. Engelli vatandaşın yaşadığı hane içerisindeki gelir dağılımı da şartlar arasında bulunuyor. Hane halkının aylık gelir hesaplaması gerçekleştiriliyor. Hanede yaşayan kişilerin toplam geliri dikkate alınıyor. Gelir oranının asgari ücretin en az 2 / 3’ünden az olması gerekiyor. Ayrıca, başvuru yapılırken mal beyanında bulunulması isteniyor. Sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yararlanabildiği evde bakım parası ödeneği için başvurularda gerekli belgelerin eksiksiz şekilde teslim edilmesi gerekiyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı İl Müdürlükleri üzerinden başvurular gerçekleştiriliyor. Emekli vatandaşlar evde bakım parası alamıyor. Başvurular Bakanlığa bağlı İl Müdürlüğündeki heyet tarafından değerlendirme altına alınıyor. Evde bakım parası başvuru sonuçları en geç bir ay içerisinde sonuca ulaşıyor. Hak sahibi vatandaşlar yetkililer tarafından düzenli olarak ziyaret edilerek sağlık durumları ve bakım hizmetleriyle ilgili bilgi alınmaktadır. Evde bakım parası şartlarının yerine getirilmemesi halinde ücret kesintisi yapılır. Bu nedenle her ay e-devlet sistemi üzerinden sorgulama işleminin yapılması gerekmektedir.

Editör

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.