Çalışanların maaşına ilave ücretler yatırılıyor! En az 268 TL yatırılacak. Her yıl bu miktar değiştirilecek!

Çalışanların maaşına ilave ücretler yatırılıyor! En az 268 TL yatırılacak. Her yıl bu miktar değiştirilecek!

Milyonlarca çalışanın olduğu ülkemizde en çok merak edilen konular arasında yer alan, maaşlara gelen ek ücretler oluyor. Her ay maaşlara ilave edilen bu miktarı kontrol etmenizde fayda var. En az 268 TL yatırılacak olan bu ücret her yıl değişiyor. Çalışanların aklındaki soru ise bu ücretlerin maaşlara doğru şekilde yatıp yatmadığı ve bunu nasıl öğrenebilecekleri konusundadır.

Her yıl asgari ücrette değişiklik yapılmaktadır. Bununla birlikte maaşlara eklenen Asgari Geçim İndirimi (AGİ) tutarı da çalışanın evli, bekar, eş ve çocuk durumuna göre değişiklik göstermektedir. AGİ tutarları maaşlara ilave edilerek yatırılıyor. Peki çalışan insanlar AGİ tutarının maaşlarına doğru şekilde yatıp yatmadığını nasıl kontrol edebilir?

Her yıl değişen asgari ücretlere bağlı olarak değişen AGİ tutarlarının parametrelerinde de değişiklik olmaktadır. Asgari Geçim İndirimi tutarı hesaplanırken öncelikle değişen asgari ücret en önemli belirleyici rol oynarken, kişilerin evli, bekar olmaları, eşinin çalışıp çalışmadığı ve çocuk sayıları belirleyici faktörlerden biridir.

2021 yılı için geçerli olan asgari ücretin aylık 3.577,50 TL, yıllık 42.930 TL olarak esas alınarak hesaplanması zorunludur. Belirtilen asgari ücretten değil de 2020 veya daha önceki yılların asgari ücret tutarları baz alınarak hesaplanıyorsa AGİ eksik hesaplanıyor demektir.

Asgari Geçim İndirimi; ücretin elde edildiği takvim yılı başında geçerli olan asgari ücretin yıllık brüt tutarı şu oranlarla hesaplanmalıdır:

-Mükellefin kendisi için %50’si,

-Çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için %10’u,

-Çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere; ilk iki çocuk için %7,5, üçüncü çocuk için %10, diğer çocuklar için %5’i

oranında uygulanarak hesaplanacaktır.

Asgari Geçim İndirimi tutarının eksik yatıp yatmadığını, aile durumunu, evli-bekar, çocuk sayısı ve eşin çalışıp çalışmadığına göre aşağıdaki tablodan bakarak maaşa eklenmesi gereken AGİ tutarı öğrenilebilir.

bir.pngiki.png

Asgari ücretin gelir vergisi tutarı 2021 yılı için aylık 456,13 TL olduğundan dolayı Asgari Geçim İndirimi olan AGİ tutarı 2021 yılında aylık 456,13 TL’yi aşamayacak.

Asgari Geçim İndirim tutarının tespitinde mükellefin, gelirin elde edildiği tarihteki medeni hali ve aile durumu esas alınmaktadır. Asgari geçim indirimi uygulamasında eşlerin her ikisinin de ücretli olması durumunda çocukları yalnızca sosyal güvenlik yönünden tabi oldukları eşin bildirimine dahil edilecektir. Çocuklar eşlerden birinin gelirine göre uygulanırken boşanan aileler için indirim tutarının hesaplanmasında nafakasını sağladıkları çocuk sayısı dikkate alınacaktır.

Editör

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.