Halkbank, Ziraat Bankası ve Vakıfbank Duyurdu! Resmi Gazete de Yayımlandı Yeni Dönem Başlıyor

Halkbank, Ziraat Bankası ve Vakıfbank Duyurdu! Resmi Gazete de Yayımlandı Yeni Dönem Başlıyor

Kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik flaş gelişme! 31 Ekim tarihi itibariyle hazırlamakla yükümlü olunan mali ve mali olmayan tablolar belirlenen iş takvimine göre gönderilecek. İşletmeler yıl sonuna ilişkin olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca her yıl en geç 31 Ekim tarihi itibariyle yayımlanacak olan kamu işletmeleri raporunu duyuracak.

Resmi Gazete’de Yayımlandı!

Sermayesinin yarısından fazlası kamu kurum ve kuruluşlarına ait olan ya da faaliyet alanı itibariyle ticari nitelik taşıyan ve Sayıştay tarafından denetlenen işletmelerin faaliyetlerine yönelik düzenleme duyuruldu. Söz konusu bu işletmelerin faaliyetlerinin izlenmesine, mali ve mali olmayan verilerinin toplanmasına, derlenmesine ve raporlanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın “Kamu İşletmelerinin Faaliyetlerinin İzlenmesi ve Raporlanmasına Dair Tebliğ” Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kamu Şirketlerinde Şeffaflık Artacak

İlk kez 2009 yılında yayımlanan tebliğ, ihtiyaç duyulan veriler ve şirket gruplarındaki değişimler kapsamında yeniden düzenlendi. Buna göre kamu sektöründeki şeffaflık artacak. Hesap verilebilirliğinin arttırılmasını teminen, kamu işletmelerinin faaliyetlerinin etkin bir şekilde toplanmasına, derlenmesine ve raporlanmasına ilişkin usul ve esaslar da belirlendi. Söz konusu tebliğ Sayıştay tarafından denetlenen işletmeleri kapsıyor.

Hangi İşletmeler Tebliğ Kapsamı Dışında?

Herhangi bir şekilde toplam kamu payı yüzde 50’nin altına düşen işletmeler, söz konusu tebliğin kapsamı dışında olacak. İşletmelerde birden fazla kamu kurum ve kuruluşu pay sahibi ise toplam oran dikkate alınacak.

Hangi Bilgiler İş Takvimine Uygun Olarak Gönderilecek?

Mali ve mali olmayan tablolar ise belirlenen iş takvimine uygun olarak gönderilecek. Kamu işletmeleri böylelikle tabi oldukları mevzuata göre bilanço, gelir tablosu, sermaye bilgileri, yatırım ve finansman gerçekleşime gibi mali tabloları hazırlamakla yükümlü olacak. Ayrıca bunlar dışında personel ve yönetici profili, istihdam maliyetleri, sözleşmeli personeller gibi bilgiler de yine hazırlamakla yükümlü oldukları bilgiler arasında yer alacak. Söz konusu bilgiler üçer aylık periyotlar halinde gönderilecek. Periyotlar ise Ocak-Mart, Ocak-Haziran, Ocak-Eylül, Ocak-Aralık olarak uygulanacak. Yıllık olarak gönderilecek olan tablolar ise önceki yıl sonu itibariyle hazırlanacak.

Her Yıl Kamuoyuna Duyuracaklar!

İşletmelerin yıl sonuna ait tüm verileri her yıl kamuoyuna duyurulacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından her yıl en geç 31 Ekim tarihine kadar kamu işletme raporları hazırlanıp kamuoyuna açıklanacak. Raporda, işletmelerin hem mali hem de mali olmayan verilerinin yanı sıra işletmelerin yıl içindeki gelişmeleri ve sektörel analizlerine de yer verilecek.

İlginizi çekebilir...

Emekli, Dul, Yetim, Ölüm Maaşlarında Flaş Karar! Artık Tespit Edilecek...

 

Editör

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.