2022 Emlak Vergisi Ödemesi Ne Zaman? Emlak Vergisi İşte Son Ödeme Tarihi

2022 Emlak Vergisi Ödemesi Ne Zaman? Emlak Vergisi İşte Son Ödeme Tarihi

Ülkemizde bulunan yapılar bina vergisine tabidir. Kara ve su üzerinde bulunan sabit yapılarda dahil olmak üzere bu yapıların sahipleri vergi ödemek zorundadır. Yüzen yapılar, çadırlar ve karavana gibi hareketli yapılar vergi mükellefi değildir. 2022 emlak vergisi iki taksit halinde ödenmektedir. Tercihen iki taksitin tek seferde ödenebilme durumu da mevcuttur.

2022 emlak vergisi ne zaman ödenir sorusu ev sahiplerinin gündeminde. Konut ya da işyeri gibi herhangi bir yapıya sahip olan kişilerin vergi ödeme zorunluluğu bulunuyor. Emlak vergisi adıyla kişilerden temin edilen tutarın her yıl ödenmesi zorunludur. Ödenmeyen emlak vergisi borcu ileriki yıllarda daha yüksek bedeller ödemenizi gerektirebilir. Geçmiş yıllara ait emlak vergisi borçları için zaman zaman yapılandırma olanakları sunuluyor. Borcu olan kişilerin bu haktan faydalanabilmesi için yapılandırma tarihlerinde başvuru yapması gereklidir.

Emlak Vergisi Nedir?

Emlak vergisi Türkiye’de bulunan tüm arsa ve bina sahiplerinin ödemek zorunda olduğu vergi türüdür. Her yıl ödenmesi gereken bu vergi bu yıl da 2022 emlak vergisi ödeme tarihlerinde mülk sahipleri tarafından ödenmesi gerekiyor. Emlak vergisi iki alt başlığa ayrılarak mülk sahiplerinden tahsil edilmektedir. Bu başlıklar bina vergisi ve arsa vergisidir. Her iki vergi türü de mülk sahipleri tarafından ödenir. 

Arsa ve binalarda mülk sahibi bulunmaması halinde emlak vergisinde muaf olma durumu söz konusu değildir. Binayı kullanım için tahsis eden kişiler 2022 emlak vergisi ne zaman öğrenerek gerekli ödemeyi yapmalıdır. Ödenmeyen vergi tutarları vergi borcu olarak kayıt altına alınır ve ödenmesi zorunludur. 

Ödenmeyen vergi borçları sahip olunan gayrimenkulün bağlı olduğu belediye ya da e-devlet aracılığıyla yapılandırılabilir. Toplam borç taksitlere bölünerek gayrimenkul sahibinin daha rahat ödeme yapması sağlanır. Biriken vergi borcu 18 aya varan taksit seçenekleriyle ödenebilir. Emlak vergi borcu yapılandırılması belirli tarihlerde gerçekleştirilir. Yapılandırmadan faydalanabilmek için belirtilen tarihlerde başvuru yapılması ve ilk ödemenin gerçekleştirilmesi gerekir.  

Emlak Beyannamesi Nasıl Yapılır?

İlk kez ev sahibi olan 2022 emlak vergisi ödeme zamanı hakkında bilgi arayan kişilerin ilk yapması gereken şey emlak beyannamesi yapmaktadır. Gayrimenkul sahibi olan kişilerin emlak vergisi mükellefi olabilmesi için belirtilen koşulları sağlayarak emlak beyanında bulunması zorunludur. Gayrimenkul sahibi olan ve emlak beyanında bulunmayan kişilerden önceki yıllara ait olan vergi tutarı da tahsil edilir. 

Emlak beyanı tapunun alındığı yılın sonuna kadar ilgili belediyeye yapılmalıdır. Beyan işlemi aynı zamanda e-devlet uygulaması üzerinden de gerçekleştirilebilir. Beyan sırasında istenen belgeler şunlardır;

  • Emlak bildirim formu
  • Gayrimenkul ruhsatı
  • Yapı kullanım izin belgesi fotokopisi
  • Gayrimenkul sahibinin kimlik fotokopisi

Emlak beyannamesinin belirtilen tarihlerde yapılmaması durumunda idare gayrimenkul sahibinden geçmiş vergi borçlarının tahsil edilmesinin yanı sıra cezai işlem uygulayabilir. Gayrimenkul sahibinin uygulanan cezaya itiraz etme hakkı mevcuttur. Emlak beyanı yapılması halinde belirtilen tarihlerde ödenmeyen vergiler borç statüsündedir. Ödeme tarihlerini kaçırmamak için iki eşit bölümde ödenen emlak vergisi tek seferde de ödenebilir. Bu sayede ödenmesi unutan emlak vergisi vergi borcu olarak kayıt altına alınmaz.

Emlak Vergisi Hesaplama

Emlak vergisi oranları her yıl yeniden hesaplanıyor. 2022 emlak vergisi sorgulama yapan gayrimenkul sahipleri o yıl içerisinde ödemeleri gereken emlak vergisi tutarı ile karşılaşıyor. Emlak vergisi hesaplanması sırasında yeniden değerleme oranı kullanılır. Vergi hesaplamaları gayrimenkulun bulunduğu belediye tarafından gerçekleştirilir. Emlak vergisi hesabına konutun değeri, büyüklüğü ve bulunduğu bölge özellikleri etki etmektedir. 

Emlak vergisi hesaplaması arsa, konut ya da işyerlerinde farklı olarak hesaplanır. Gayrimenkulün büyükşehir belediye sınırları içerisinde bulunması emlak vergisi değerini artıran bir unsurdur. Vergi hesaplaması için öncelikle gayrimenkulün o yıl için yeniden değerlemesi yapılır. Yeniden değerleme oranı her yıl belediyeler tarafından açıklanır. Bir önceki yıl sahip olduğu değerin üzerinde o yıl içerisinde gerçekleşen değerleme oranı eklenir. 

2022 emlak vergisi ödeme tarihleri geldiğinde gayrimenkulün o yıl içerisinde ödenmesi gereken vergi tutarı öğrenilebilir. Emlak vergisi oranları gayrimenkulün sahip olduğu değer üzerinden belirtilen oranda hesaplanır. Bu oranla konutta binde 1, işyerinde binde 2, arsada binde 3 ve arazide ise binde 1’dir. 

2022 Emlak Vergisi Ödeme Tarihleri

2022 emlak vergisi ne zaman ödenecek sorusu gayrimenkul sahiplerinin merak ettiği bir konudur. Emlak vergisi yıl içerisinde iki farklı tarihte ödenir. Emlak vergisinin ilk taksiti mart ayından başlayarak 31 mayısa kadar devam ediyor. İkinci taksit ödeme zamanı ise kasım ayında gerçekleştirilecek. 2022 emlak vergisi son ödeme tarihi içerisinde gayrimenkul sahipleri ilgili belediyeye ödemeleri gerçekleştirmek zorundadır. 

Ödemeler gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeye gidilerek yapılabildiği gibi belediyelerin hesap numarasına da gönderilebilir. Online ödeme yöntemine sahip olan belediyelerde online ödeme yapmak da mümkün. Emlak vergisi ödemenin bir diğer kolay yöntemi ise e-devlet uygulamasıdır. Uygulamada bulunan ilgili sekmek kullanılarak kolayca ödeme yapılabilir. 

2022 emlak vergisi tarihleri içerisinde vergiden hiçbir geliri olmayan kişiler muaftır. Emlak vergisinde muaf olmak isteyen şehit ve gazi yakını, engelli, dul, yetim ya da emekli olan kişiler başvuruda bulunabilir. Koşulların sağlanması halinde emlak vergisinde muaf olma hakkı kazanılabilir. Emlak vergisinden muaf olabilme koşulunun en önemlisi kişilerin farklı bir gayrimenkulü bulunmaması ve vergi muafiyetine konu olan evde ikamet etmesi zorunludur.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.