Emlakta 'maket ev' dolandırıcıları mercek altında

Emlakta 'maket ev' dolandırıcıları mercek altında

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kullanım Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Belma Satır, ev sahibi elde etmek isterken, maket üzerinden aldıkları konut ile yapılan ev aralarında metrekare ve kalite farkı olması nedeniyle dolandırıldığını ileri süren onlarca.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kullanım Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Belma Satır, ev sahibi elde etmek isterken, maket üzerinden aldıkları konut ile yapılan ev aralarında metrekare ve kalite farkı olması nedeniyle dolandırıldığını ileri süren onlarca kişinin TBMM Başvuru Komisyonu'na başvurduğunu anlatarak şunları söyledi: "Özellikle Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğümüzle yaptığımız görüşmelerde, ön ödemeli satış sözleşmesi ile maketten satmak yapılan gayrimenkullerle ilgili geniş detaylı sorunlar yaşandığını saptama ettik. Önümüzdeki günlerde konuyu çözümlemek ve ön ödemeli ev almak isteyen vatandaşlara yardım etmek, işini hakkıyla yapan inşaat şirketlerinin hakkını gözetmek ve yardım etmek amacıyla bir kurul kurmayı planlıyoruz."
2014 yılında 'ön ödemeli' satışla yani 'maket konut' satışıyla ilgili hukuki düzenleme ve yönetmeliklerin çıkarıldığını; ancak buna karşın mağduriyetlerin yaşandığını belirten Satır, şöyle dedi: "Sözleşme konusu gayrimenkulün hiç veya gereği gibi teslim edilmediği bir gerçek. Mükerrer satışların yapıldığı bir hakiki. Teminat sağlama yükümlülüğünün şirketler kadar yerine getirilmediği bir hakiki. Kurumsal inşaat şirketlerinin yanı sıra, minik şirketlerce yapılan ön ödemeli satışlarda üçkâğıt vakalarının yaşandığı bir gerçek. Yabancılara yapılan satışlarda ön ödemeli gayrimenkullere ilişkin, yoğun mağduriyetlerinin bulunduğu da bir hakiki. Hesaplı dalgalanma dönemlerinde, satılan gayrimenkullerin fiili teslimi gerçekleşse zeka, kredi faydalanma amacıyla yapılan tapuların devredilmediği bir gerçek. Bütün bu sıkıntılarla ilgili bize, takriben 2 bin imzalı 400 değin tatbik geldi. Bu dilekçeler, kişisel ve toplu olarak geldi. Bir Takım iktidar ve muhalefet partili milletvekillerinden gelen dilekçelerde var. Tüm bunları incelediğimiz zaman, bu konuda bir çalışma yapılması kanaatine vardık. Bu konuya Tatbik Komisyonu karar verecek. Bu konunu araştırılması için bir alt komisyon kuracağız. Daha Aşağı komisyonda tarafları dinleyeceğiz. Vatandaşların lehine olabilecek bazı düzenlemeleri de Cumhurbaşkanlığı makamına ileteceğiz."
'Maket konut' satışı ve 'ön ödemeli' satışlarla ilgili azami şikayetin İstanbul'dan geldiğini gösteren Satır, "Özellikle İstanbul'un bir takım semtlerinden fazla fazla şikayet geliyor. Bunun çok değişik sebepleri var; oradaki şirketlerin bir kısmına 15 Temmuz sonrası el konulması, bir kısmının imar planlarının kesinleşmeden veya bu konuda davaların yarım kalmış olması, bir kısmının ekonomik sebeplerden nedeniyle piyasadan çekilmiş olması. Fakat bu konu daha fazla İstanbul’da yaşanan bir sorun. İstanbul'da yaşayan vatandaşlarımız mağdur. 2014'te yapılan mevzuat çok doğru bir düzenleme. Ancak, maalesef takibinde sıkıntı olduğu için mağduriyetlerin olduğunu görüyoruz." dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.