Covid 19 Pfizer Aşısı yan etkileri nelerdir?

Covid 19 Pfizer Aşısı yan etkileri nelerdir?

Pfizer-BioNTech COVID-19 aşısı bazen hiçbir yan etkiye sebep olmazken bazen hafif-orta dereceli yan etkilere neden olmayabilir ve bu, aşılama sonrası oldukça yaygın olabilir. Bu Anlık Görüntü özelliği, alerjik reaksiyonlarla ilgili endişeleri ve hamilelik ve doğurganlık riskleriyle ilgili yanlış iddiaları daha da ele almaktadır.

Cinsiyet ve cinsiyet spektrumlarda mevcuttur. Bu makale, bir kişinin doğumda belirlenen cinsiyetine atıfta bulunmak için "erkek" ve "kadın" terimlerini kullanacaktır.

BNT162b2 adlı ve Avrupa Birliği'nde Comirnaty olarak bilinen Pfizer-BioNTech COVID-19 aşısı, iki ilaç endüstrisi şirketi tarafından geliştirilen iki dozlu bir mRNA aşısıdır : Amerika Birleşik Devletleri'nde Pfizer ve Almanya'da BioNTech .

Aralık 2020'de Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO)16 yaş ve üstü bireylerde acil kullanım için aşı yetkisi verdi ve bu, her iki kuruluş tarafından acil kullanım izni alan ilk COVID-19 aşısı oldu. Aşı şu anda 82 ülkede onaylanmıştır .

Bu mRNA aşısı, vücuda SARS -CoV-2 virüsünün yüzeyinde bulunan başak proteinini oluşturmak için bir dizi talimat sağlayarak çalışır . Vücuttaki protein antijeninin varlığı, bağışıklık sistemini, vücudu virüsün kendisi tarafından gelecekteki enfeksiyona karşı savaşmaya hazırlayan antikorlar üretmesi için tetikler.

Ancak aşı virüsü içermez ve enfeksiyona neden olamaz. Ek olarak, aşıdaki mRNA, geçici bir molekül olduğundan ve DNA'nın depolandığı çekirdeğe girmediğinden, hücrelerin içindeki DNA'yı değiştirme kabiliyetine sahip değildir.

MRNA aşıları uzun yıllardır çalışılsa da, daha önce hiçbir zaman insanlarda hastalığa karşı kullanım için onaylanmamıştır. Sonuç olarak, halkın üyeleri potansiyel bilinmeyen yan etkilerle ilgili endişelerini dile getirdiler.

YAYGIN YAN ETKİLERİ

Pfizer-BioNTech aşısının tipik yan etkileri şunları içerir:

  • yorgunluk
  • baş ağrısı
  • ateş
  • titreme
  • kas veya eklem ağrısı
  • mide bulantısı
  • ishal
  • şişmiş lenf düğümleri

Bireyler ayrıca enjeksiyon bölgesinde kol ağrısı, kızarıklık ve şişme gibi yan etkiler bildirdiler.

Bu yan etkiler genellikle aşının işe yaradığının ve bağışıklık sisteminden koruyucu bir tepkiye neden olduğunun işaretleridir.

Aşının her iki dozunu alan birçok kişi, semptomların ikinci dozdan sonra daha belirgin olduğunu bildirmiştir. Bununla birlikte, çoğu durumda, bunlar hafif ila orta şiddettedir ve birkaç günden fazla sürmez.

Nadiren de olsa, bireyler aşıdaki bileşenlere karşı hafiften şiddetliye alerjik reaksiyonlar yaşayabilir. Şiddetli reaksiyonların veya anafilaksi semptomları aşağıda listelenmiştir.

  • nefes almada zorluk
  • yüz ve boğazda şişme
  • hızlı kalp atımı
  • döküntü
  • baş dönmesi

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) anafilaksinin son derece nadir olduğunu söylüyor. ABD'de aşılanmış kişilerin yaklaşık% 0,001'i tarafından rapor edilmiştir.

Alerjik reaksiyonlarla ilgili özellikle endişe verici mRNA aşılarında bulunan bir bileşen , polietilen glikol (PEG) adı verilen bir kimyasaldır.

PEG, genellikle kabızlığı tedavi etmek için kullanılan laksatiflerde bulunur . Aşıda PEG, mRNA molekülünü kaplamak ve hücrelere girişini desteklemek için işlev görür. PEG genellikle önceki aşıların bir bileşeni olmamıştır, bu nedenle alerjik etkileri hakkında sınırlı bilgi vardır.

PEG veya mRNA aşılarındaki diğer bileşenlere karşı şiddetli veya ani alerjisi olanların bu tip COVID-19 aşısını almamaları tavsiye edilir.

Bir analiz bağlı Pfizer'in Biontech aşı PEG-ile ilgili anafilaksi bir hastanın PEG içeren ürünlere, anafilaksi dahil alerjik reaksiyonlar, bir geçmişi gösterdi.

Hamilelik ve doğurganlık endişeleri

SARS-CoV-2 virüsünün başak proteinini hedefleyen aşıya yanıt olarak vücut tarafından üretilen antikorların sinsitin-1'i de hedefleyebileceğini ve kısırlığa neden olabileceğini iddia etti .

Bilim adamları bu iddianın yanlış olduğunu kanıtladılar. İlk olarak, immünologlar bu iki proteinin genetik bilgileri arasında önemli bir benzerlik göstermezken, COVID-19 hastalarından alınan kan plazması sinsitin-1 ile reaksiyona girmiyor.

İkincisi, bu iddia doğru olsaydı, doğal SARS-CoV-2 enfeksiyonunun muhtemelen daha yüksek bir düşük oranına neden olacağı anlamına gelirdi. Bu, COVID-19'un etkilerini inceleyen çalışmalarda görülmemiştir - hastalığı olan kadın katılımcılar daha yüksek erken gebelik kaybı riski göstermemiştir.

Ek olarak, aşının klinik deneyleri, aşılanmış gruptaki, deneme sırasında hamile kalan 11 kadın katılımcıyı, kontrol grubundaki benzer sayıda 12 kadın katılımcıyla karşılaştırdı.

Bu iddia ile ilgili henüz uzun vadeli bir kanıt bulunmamakla birlikte, hayvan çalışmaları da aşı nedeniyle doğurganlık kaybına dair herhangi bir kanıt göstermemiştir.

Pfizer ve BioNTech , aşının bebeklerin yanı sıra hamileler üzerindeki etkilerini gözlemlemek için hamile insanlarda da klinik araştırmalar yürütüyor .

Aşıyı yapmalı mıyım ?

Sağlık kurumları, COVID-19 aşılarının güvenliğini yakından takip ediyor. Bu noktaya kadar, Pfizer-BioNTech aşısının dağıtımında duraklamayı gerektiren herhangi bir risk göstergesi olmamıştır.

Ek olarak, bazı kişiler aşılamadan sonra küçük veya orta dereceli yan etkiler yaşayabilirken, bunların genellikle birkaç gün sonra ortadan kalktığını unutmayın.

 

Editör

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.