Karaciğer kanseri nedir ve belirtileri nelerdir? Karaciğer Kanseri Semptomları Nelerdir?

Karaciğer kanseri nedir ve belirtileri nelerdir? Karaciğer Kanseri Semptomları Nelerdir?

Karaciğer kanseri, karaciğerde gelişen bir kanser türüdür. Dünyada en sık görülen ikinci kanserdir ve tespit edilememe eğilimine rağmen erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir ve tedavi edilebilir.

Karaciğer kanseri ve obezite arasında güçlü bir ilişki vardır. Karaciğer kanseri, paylaşılan risk faktörleri nedeniyle hepatitle de bağlantılı olabilir. Siroz, karaciğer kanserinin önde gelen nedenidir.

Karaciğer kanseri, hepatit B, hepatit C ve alkol dahil olmak üzere virüsler ve hasarlı proteinlerden kaynaklanabilir. Bireyde ayrıca diyabet veya hepatit B öyküsü varsa karaciğer kanseri riski artar. Sirozlu kişilerin %95'e kadarının karaciğer kanseri geliştireceği tahmin edilmektedir. Karaciğer kanseri, hepatosellüler karsinom (HCC) olarak da bilinir.

Karaciğer Hücre Tipleri

Karaciğerde iki tip hücre bulunur: hepatositler ve kolanjiyositler. Bir tümör, hızla bölünen bir hücre grubudur ve karaciğer kanseri, bu hücrelerin kötü huylu büyümesinden kaynaklanır. Karaciğer kanseri, hepatosellüler karsinom (HCC) olarak da bilinir.

Çoğu karaciğer kanseri 40 yaşın üzerindeki yetişkinlerde bulunur. Erkekler, kadınlardan 3:1 oranında daha sık etkilenir. Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), tüm Hepatit B virüslerini insanlar için kanserojen olarak sınıflandırmıştır (Grup I). Hepatit C'nin karaciğer kanseri için bir risk faktörü olduğu da gösterilmiştir.

kanser.jpg

Karaciğer Kanseri Semptomları Nelerdir?

Karaciğer kanserinin en sık görülen semptomları karın ağrısı, yorgunluk, kilo kaybı, ateş ve sarılıktır (ikter). Diğer semptomlar arasında kaşıntı, bağırsak hareketlerinde renk değişikliği ve karın şişmesi sayılabilir. Karaciğer kanserinin ana semptomu sarılıktır. Gözlerin ve cildin sarı renk alması, karaciğerin düzgün çalışmadığını ve bilirubin birikmesinin sarılığa neden olduğunu gösterir.

Karaciğer kanseri, karaciğerde gelişen bir kanser türüdür. Dünyada en sık görülen ikinci kanserdir ve tespit edilememe eğilimine rağmen erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir. Karaciğer kanseri ve obezite arasında güçlü bir ilişki vardır. Karaciğer kanseri, paylaşılan risk faktörleri nedeniyle hepatitle de bağlantılı olabilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.