Reflü hastalığı nedir ve belirtileri nelerdir? Çocuklar da reflü hastalığı

Reflü hastalığı nedir ve belirtileri nelerdir? Çocuklar da reflü hastalığı

Reflü hastalığı, asit, safra ve mukustan oluşan mide salgılarının yemek borusuna veya ağza doğru yer değiştirmesidir. Bu kronik öksürük, hırıltılı solunum, göğüste rahatsızlık ve ağrıya neden olan bir rahatsızlıktır.

Reflü olan kişilerde, şiddeti değişen birçok farklı semptom vardır. Ayrıca yemek yerken veya içerken sersemlik veya mide bulantısı hissedebilirler. Bu semptomlara "yetersizlik refleksi" denir. Bir kişi, beslenme veya içme sırasında ağız ve solunum yollarına giren alkali mide içeriğinin asidik tepkisine istemsiz bir tepki olarak yetersizlik refleksi yaşar. Yetersizlik refleksi, asit reflü hastalığından veya asidin aslında alt yemek borusundan burun ve ağza geldiği gastroözofageal reflü hastalığından (GERD) kaynaklanabilir.

Asit boğaza veya ağza geri aktığında, tükürük ile biraz seyreltilir, ancak yine de tahrişe neden olacak kadar asidiktir. Tahriş, yemek borusu ve boğazdaki sinir uçlarının, vücudu daha fazla rahatsızlıktan korumak için beyne sinyal göndermesine neden olur. Bu, ağrı veya rahatsızlık hissine neden olur. Çoğu zaman, regürjitasyon reflüsü yetişkinler ve çocuklar tarafından iyi tolere edilir, ancak bebekler nadiren bununla iyi başa çıkar ve yetersiz kaldıklarında çok sinirlenirler. Reflü hastalığı en yaygın belirtileri şunlardır:

Çocuklarda Reflü Hastalığı

Çocuklar tipik olarak yetişkinlerden daha sık regürjitasyon yaşamasına rağmen, bebekler reflünün sonuçlarına karşı daha savunmasızdır. Reflü olan bebeklerin yaklaşık %70'i 6 aylık oluncaya kadar kalıcı regürjitasyon yaşar.

Asit reflü hastalığı tanısını doğrulamak için çeşitli testler kullanılabilir. Bu testler, hastalığın şiddetini değerlendirmek ve hangi tedavi seçeneğinin en uygun olduğunu belirlemek için kullanılır.

reflu.jpg

Herhangi bir semptom yoksa, asit reflüsü olup olmadığını anlamak için tek gereken periodontal muayene yapmak olabilir. Periodontal hastalık (sistemik bir sağlık sorunu) reflü semptomlarına neden olabilir. Bu bulunursa, genellikle doktorların ve hastaların periodontal hastalığı kontrol etmeye çalıştıklarını belirtir. Reflü durumunda bu, proton pompası inhibitörlerinin kullanılması anlamına gelebilir.

Semptomlar varsa endoskopi yapılır. Bu, endoskopi adı verilen bir prosedür sırasında ince bağırsağın yemek borusu, mide ve duodenumunu (alt kısım) incelemek için endoskopa bağlı küçük bir tüp kullanan bir tanı tekniğidir. Bir endoskopide, tüpün ucuna, vücut içinde oluşturulan görüntülerin görüntülenmesini sağlayan mikroskobik bir kamera takılır. Bu test, endoskopi adı verilen bir prosedür sırasında ince bağırsağın yemek borusu, mide ve duodenumunu (alt kısım) incelemek için endoskopa bağlı küçük bir tüp kullanan bir tanı tekniğidir. Bir endoskopide, tüpün ucuna, vücut içinde oluşturulan görüntülerin görüntülenmesini sağlayan mikroskobik bir kamera takılır.

Hastaların yaşadığı diğer olası ağrı nedenlerini veya rahatsız edici semptomları ekarte etmek için reflü olan hastalarda röntgen de çekilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.