Fiyatı Ateş Pahası Olan Arı Zehiri Nedir, Nasıl Kullanılır?

Fiyatı Ateş Pahası Olan Arı Zehiri Nedir, Nasıl Kullanılır?

Arı zehiri, arıların kendilerini dış tehditlere karşı korumak için salgıladıkları bir zehirdir.

Bazı insanlar, artrit veya multipl skleroz gibi çeşitli tıbbi durumların tedavisinde yardımcı olabileceğine inanmaktadır. FDA, herhangi bir tıbbi amaç için arı zehirinin kullanımını onaylamamıştır.

Anafilaksi olarak bilinen özellikle şiddetli bir reaksiyonda, kişinin boğazı sıkıca şişer ve kusmaya başlayabilir. Nefes almakta zorlanabilirler. Bu, ölümcül olmadan önce acil tedavi gerektiren, yaşamı tehdit eden bir reaksiyondur. Burada size arı zehiri ve nasıl kullanıldığını anlatacağız.

ari-zehri-nedir.jpg

Arı Zehrinin Tarihi

Arı zehiri binlerce yıldır var. Bazı insanlar, Eski Mısırlıların zehiri kozmetik için gıda boyası olarak kullandığını düşünüyor. Ancak, maddeyi tıbbi durumları tedavi etmek için kullandıklarına dair hiçbir kanıt yok. İnsanlar arı zehrini kendilerini korumak ve iyileşmek amacıyla kullanmışlardır.

Arı Zehri Nasıl Alınır?

Tüm arı zehiri ürünleri, FDA (ABD Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından tıbbi cihazlar olarak sınıflandırılmıştır, bu nedenle ilaçlar veya iyileştirici niteliklere sahip diğer maddeler olarak düzenlenmemiştir.

Arı zehiri ürünleri henüz Amerika Birleşik Devletleri'nde kullanım için onaylanmamıştır. FDA herhangi bir arı zehiri ürününü test etmemiştir ve bu ürünlerle ilgili herhangi bir sağlık iddiasını kabul etmemektedir. Çoğu arı zehiri ürünü, uçucu yağlar veya özler olarak satılmaktadır. Birçoğu, bal arıları (Apis mellifera) ve bombus arıları (Bombus spp.) dahil olmak üzere farklı arıların zehirinden yapılır.

Arı Zehri Nasıl Kullanılır?

Arı zehiri, birçok durumda sıkıntıyı tedavi etmek için binlerce yıldır tıbbi olarak kullanılmaktadır. Bunlar, yılan ısırıkları, yanıklar ve apseler gibi fiziksel rahatsızlıklardan depresyon veya anksiyete gibi psikolojik sorunlara kadar uzanır. Arı zehiri ürünleri hastalık ve rahatsızlıkları tedavi etmek için ilaç olarak satılmaz. Genellikle tek başına kullanılmaz. Bunun yerine, arı zehiri genellikle aynı şekilde çalıştığı kanıtlanmış diğer bileşenlerle birleştirilir.

Arı Zehiri Özleri

Birçok arı zehiri ürünü, arı zehiri özü dışında başka hiçbir bileşen içermez. Bunlar "birincil" özler olarak bilinir, yani sadece arı zehirinin kendisini içerirler. Diğer ürünler, onları "ikincil" özler haline getiren bileşenlerin bir kombinasyonunu kullanabilir.

Arı Zehiri Ürünleri ve Yan Etkileri

Akupunktur, transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu (TENS) ve tetik nokta enjeksiyonları gibi arı zehiri ürünlerini kullanan bazı kişilerde aşağıdaki gibi yan etkiler görülmüştür:

  • Baş ağrısı
  • Enjeksiyon bölgesinde kaşıntı, kurdeşen veya şişme (lokal reaksiyon)
  • Enjeksiyon bölgesinde ağrı veya kızarıklık (lokal reaksiyon)
  • Yüzün, dilin, dudakların veya boğazın şişmesi (anafilaksi). Enjeksiyon sırasında ağrıdan kurtulma (lokal reaksiyon)

ari-zehri.jpg

  • Bazı insanlar arı zehiri enjeksiyonlarından sonra aşağıdakiler de dahil olmak üzere sorunlar bildirmiştir:
  • Döküntü (enjeksiyon bölgesinde kaşıntı, kurdeşen veya şişlik) [Uyarı amaçlı kullanmak için kısa bir süre reaksiyona neden olur ve sonra durur]
  • Kusma. [kurdeşen ve şişme ile aynı nedenlerle]
  • Kusma ve ishal. [arı zehiri dışındaki şeylerden kaynaklanabilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.