Araba Almayı Planlayanları Üzecek Haber Geldi! Nisan Ayında Kur Artışı Bekleniyor...

Araba Almayı Planlayanları Üzecek Haber Geldi! Nisan Ayında Kur Artışı Bekleniyor...

Otomobil piyasası hareketliliğini korurken Toyota Türkiye’nin CEO’su Ali Haydar Bozkurt konuştu. Otomobil piyasasının ülkemizdeki durumuna değinen Bozkurt, 2021 yılının sonuna kadar gerçekleşebilecek fiyatlara yönelik değişimleri yorumladı. Peki buna göre araba fiyatları önümüzdeki aylarda ne olacak? Nisan ayında kur artışı olacak mı?

Kur Artışı Araç Fiyatlarını Etkileyebilir

Toyota Türkiye’nin CEO’su Ali Haydar Bozkurt, ülkemizdeki otomobil piyasasına yönelik konuştu. Piyasadaki fiyatların artma ve azalma eğilimlerini değerlendiren Bozkurt, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın(TCMB) yaptığı faiz arttırımının kur üzerinde etkili olabileceğine değindi. Yaptığı açıklamalara göre döviz kurundaki yükselişin önümüzdeki 9 aylık süreçte araba fiyatlarına olumsuz yansıyabileceğini ifade etti. Başka bir deyişle, dolar kurundaki artış önümüzdeki 9 ay boyunca araç fiyatlarını arttırabilir.

elektrikli-arac-dunyasini-kesfedin-1.jpg

Araba Satın Almak Zorlaşabilir

TCMB’nin geçtiğimiz haftalarda duyurduğu faiz kararı sonrasında döviz kurlarında kısa bir hareketlilik yaşanmıştı. Konuya yönelik otomobillerin etkilenme derecesine yorum yapan Bozkurt, döviz kurlarında ve faizlerde durumun devam etmesi halinde araç satın almanın zorlaşacağının altını çizdi. Dövizlerin genel olarak yükselmesinin yanı sıra dolar ve euro fiyatı daha da fazla önem taşımaya başladı.

otv-indiriminden-kimler-nasil-yararlanab5.jpg

Ek ÖTV Zammı Fiyatları Etkileyebilir

Araba fiyatlarının döviz ve faiz oranları etkisiyle uçuşa geçmesine bağlı olarak ÖTV zammı da artmaya devam ediyor. Araba fiyatlarının artmaya devam etmesi halinde ÖTV’den alınan pay da daha fazla olmaya başlayacak. Yani, döviz fiyatları tek taşla iki kuş vuracak şekilde vatandaşın canını yakacak. Araç fiyatlarının artmasında en önemli etkenlerden biri döviz kuru olurken diğer ÖTV zamları olacak.

Otomobil Piyasasında Fiyatlar Ne Kadar Artacak?

Yaşanan döviz kuru yükselişi ve ÖTV zamlarıyla birlikte otomobil piyasasında uzun süreli bir durgunluk bekleniyor. 2021 yılının ilk aylarında hareketli geçen araç pazarları için yılın ikinci çeyreği durgun gözüküyor. Eğer ekonomide olumlu gelişmeler yaşanmazsa; araç fiyatları, gıda fiyatları, yakıt ve fatura masraflarında da büyük artışlar meydana gelebilir. Piyasanın hareketlenmesi ancak tekrar bir kur düşüşü ile mümkün olacağa benziyor.

*Tüm yorum ve değerlendirmeler Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt tarafından yapılmıştır.

Editör

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum