Artan Otomobil Fiyatlarına Büyük Zam Bekleniyor

Artan Otomobil Fiyatlarına Büyük Zam Bekleniyor

Dolar ile Euro kuruna bağlı olarak Türkiye’ye ithal edilen ürünlerin fiyatları artış gösterirken otomobil piyasası da bu artıştan etkilenecek. Ekonomik durum itibariyle oluşan hususlar otomobillerin satış fiyatlarında da zam beklentisini çoğalttı.

Merkez Bankasının 200 baz faiz indirimi kararı alması döviz kurlarının rekor üstüne rekor kırmasına sebep oldu. Özellikle dolar kurundaki artışlar doğal olarak tüm piyasalarda hareketlenmeye neden oldu. Dolar ile Euro kuruna bağlı olarak Türkiye’ye ithal edilen ürünlerin fiyatları artış gösterirken otomobil piyasası da bu artıştan etkilenecek. Ekonomik durum itibariyle oluşan hususlar otomobillerin satış fiyatlarında da zam beklentisini çoğalttı. Alacağınız 0 km araçlarda döviz kurları önce artış gösterirken üzerine de ÖTV ile KDV ekleniyor. Bu durumda fiyatlarda en üst seviyelere kadar çıkmış oluyor.

Döviz Kuru, Chip Krizi, Pandemi Fiyatları Yükseltti Otomobil sektörünün uygun kampanyalar ile en çok satış yaptığı yıl sonlarıdır. Ancak son dönemde üretimin durması, pandemi süreçleri, chip kirizi, döviz kurlarında meydana gelen artışlar araç fiyatlarının önünü alamayacak bir şekle gelmesine neden oldu. Bir yıl öncesine kadar daire satışına konu edilen fiyatlar nedeniyle araç alımında vatandaş çaresiz. Fakat artan fiyatların önüne geçilemiyor.

ÖTV Limiti Araç Fiyatlarını Zorluyor

Otomobil fiyatlarının belirlenmesinde ÖTV dilimleri önemli rol oynuyor. Burada döviz artışı ile ÖTV dilimini aşacak olan otomobillerin fiyatları da doğal olarak artacaktır. Örneğin Türkiye’de en çok satılan araç markası olan EGEA Cross modelinden bahsedecek olursak 1.6 m.jet 130 HP aracın vergisiz satış fiyatı 148 bin lira. Burada 150 bin lira ÖTV limiti. Bu araca döviz kuru nedeniyle 3 bin liralık bir zam yapılmış olsa ÖTV limiti bir üst dilime geçecek. Bu durumda % 80 dilimi le aracın satış fiyatı da 321 bin liraya çıkmış olacak. 261 Bin liraya almış olduğunuz araca 60 Bin Lira gibi büyük bir zam gelmiş olacak. Döviz kuru artışı nedeniyle Türkiye’de en çok satışa konu edilen araçların fiyatlarına yeni güncellemeler yapılıyor. Başta Fiat marka araçlar olmak üzere Renault, Dacia, Toyota yeni güncelleme yapan markalar arasında bulunuyor. Yakın bir gelecekte Corolla 320 Bin Lira, Renault Megana 323 Bin Lira gibi fiyatlara satışa sunulacak. Ocak ay’ına girilmesi ile bir diğer senaryo da ÖTV limitlerinde artışların olması. 150 Bin lira olan ilk limit burada 180 – 200 bin bandına çekilmesi halinde ÖTV de daha düşük hesaplanacak. Ancak fiyatlara yapılan zamlar merak konusu.

 

Editör

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.