MB açıkladı! Dolar, Euro, Döviz mevduatlarında rekor...

MB açıkladı! Dolar, Euro, Döviz mevduatlarında rekor...

Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 27 Ağustos haftasında 4 milyar dolar arttı ve 236,2 milyar dolara ulaşarak rekor kırdı. Kurdaki düşüşün alım fırsatı olarak görülmesi ve TL mevduat faizinin enflasyonun altına düşmesinin yanı sıra turizm ve ihracat gelirlerindeki artış da döviz mevduatları artırıyor.

Son dönemde dolar/TL kuru düşüş eğilimi gösterirken, bankalardaki döviz mevduatlardaki hızlı artış dikkat çekiyor.

Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 27 Ağustos haftasında yurt içi yerleşiklerin bankalardaki yabancı para mevduatları 4 milyar dolarlık artışla 236,2 milyar dolara ulaştı ve rekor kırdı.

Bu dönemde yabancı para mevduat gerçek kişilerde 1,2 milyar dolar, tüzel kişilerde 2,7 milyar dolar arttı.

Bu paranın 207,6 milyar doları mevduat bankalarında, 28,6 milyar doları ise katılım bankalarında yer aldı.

Bir önceki rekor seviye olan 236,1 milyar dolara 22 Ocak haftasında ulaşılmıştı.

Parite etkisinden arındırılmış veriye bakıldığında ise 27 Ağustos haftasında yurtiçi yerleşiklerin yabancı para mevduatlarındaki artış 3,1 milyar dolar oldu. Bu rakamın 2,2 milyar dolar cinsi hesaplardan, 950 milyon doları euro cinsi hesaplardan geldi.

İKİ AYDA 10,4 MİLYAR DOLARLIK ARTIŞ

Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatında temmuzdaki artış, parite etkisinden arındırıldığında 4,7 milyar dolar olmuştu.

1-27 Ağustos dönemindeki aynı kalemde artış 5,7 milyar dolar oldu. Böylece son iki ayda yabancı para mevduatlarda parite etkisinden arındırılmış artış 10,4 milyar dolara ulaştı.

Yabancı para mevduatlarındaki artışta, yerlilerin kurdaki düşüşü alım fırsatı olarak değerlendirmesinin yanı sıra turizm ve ihracat gelirlerindeki artış da etkili oluyor.

Mevduat faizinin enflasyonun altına düşmesi de vatandaşı ve şirketleri döviz ve altına yönlendirebiliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.