SSK, SGK, Bağkur ve Emekli Sandığı'ndan emekli olmak isteyen herkesi yakından ilgilendiren karar! Geriye dönük kayıtlarla emekli olabilmek mümkün!

SSK, SGK, Bağkur ve Emekli Sandığı'ndan emekli olmak isteyen herkesi yakından ilgilendiren karar! Geriye dönük kayıtlarla emekli olabilmek mümkün!

SSK, SGK, Bağkur, memur ve işçileri yakından ilgilendiren emeklilik açıklaması geldi. Erken emekli olma fırsatından yararlanabilecekler için tarih verildi. İşte o tarihler!

2000 ve 2008 yıllarında daha önce alınan kararlar eşliğinde çeşitli yasalar çıkarılmıştı. Bu yasalar aynı zamanda çalışanların emekli olma süreçlerinde bazı imkanlar sunmuştu. Bununla birlikte bazı kişilerin geriye yönelik borçlanmaları bu sayede ortadan kaldırılmıştı. Yargıtay tarafından onaylanan bu kararlardan şimdilerde pek çok kişinin haberi yok. Aslında emeklilik sürecinde bu kararlardan yararlanabilmek mümkün hale geldi. Bu konuda gelen talepler ve ortaya çıkan mağduriyetler göz önünde bulundurulduğunda bazı çalışmalar da yapılıyor.

Daha önce gerçekleştirilen düzenlemelerle birlikte 4 Ekim 2000 tarihinden önce Bağkur tescili olan esnaf haklarını ve kayıtlarını geri alabilir. Haklarını geri alabileceği tarih ise 20 Nisan 1982 olarak açıklandı. Ancak bunun için vergi tesicili ya da şirket ortaklığının sigorta tescilinden sonraki dönemlerde olması halinde mümkün olabileceği belirtildi.4 Ekim 2000 tarihinden sonra Bağkur girişi olan kişilerin bu tarihten öncesi için bir hak iddia etmeleri mümkün değildir. Sigorta yükümlülükleri bu tarihten sonra başlayacaktır.

Diğer bir durumda ise Bağkur'a 1 Ekim 2008 tarihinden önce kayıt yaptıran kişilerin vergi mükellefi olmaları halinde Bağkur'u geri alabilecekleri belirtildi. Ancak silinmesi halinde etkin hale getirilebilecek.

TESK tarafından yapılan son açıklamalar sonrasında bu tarihlerde kayıt olanlar için değerlendirilebilecek olan son tarihte 1 Ekim 2008 olarak açıklandı. Pek çok esnaf bu süreçte yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle gerekli olan imkanları değerlendirememişlerdi. Daha basit bir anlatımla dile getirildiğinde bugünden itibaren emeklilik için gerekli şartların sağlanması halinde 8 yıl kazanılabilir.

Sigorta Girişi Olanlara İmkanlardan Yararlanma Fırsatı Sunulacak!

Çalışma hayatı aktif olan milyonlarca kişi bulunuyor. Erken emekli olmak neredeyse herkesin en büyük hayali. Bu süreçte erken emeklilik için:

  • Doğum borçlanması
  • Askeri borçlanma adı altında iki seçenek sunuluyor.
  • 3600 prim ödeme gününden sonra emekli olma hakkı elde edilebilir.

Doğum Borçlanması Nasıl Yapılır?

Sigortalı olan kişilerin doğumdan en az iki yıl önce sisteme giriş yapmaları gerekmektedir. Bununla birlikte anneler sağlıklı bir doğum ve sağ bir çocuk dünyaya getirmeleri halinde her çocuk için erken emeklilik hakkı elde edilir. 3 çocuk üzerinden ikişer yıldan hesaplanan bu süreçte kadınlar 6 yıl erken emeklilik elde edebilirler.

Askerlik ile Erken Emeklilik İmkanı!

Erkekler için ise askerlik erken emeklilik için bir borçlanma sağlanabilir. Sigorta başlangıcı kişinin askerliğinen önce başlamışsa ortalama olarak bir ya da iki yıl erken emekli olmak mümkündür.

Bağkurlulara Erken Emeklilik Fırsatı!

2008 yılından itibaren prim ödemelerine başlamış olan bir esnafın, memur ve işçi sınıfı ile aynı emeklilik haklarına sahip olduğu bilinir. Anlaşmanın sona ermesi sonucunda son 7 yıllık süreç içerisinde 261 gün daha uzun süre 4A statüsünde çalışan esnaf, emekliler fonuna doğal yoldan dahil edilerek 2 yıl erken emekli olabilirler.

Yapılan düzenleme ile birlikte SGK ödemelerinin doğru şekilde tamamlanması üzerine erkeklerde en erken emeklilik yaşı 55, kadınlarda ise 54 yaş olarak belirlenmiştir. Prim günü şartını tamamlayamayanlar için ise erkekler için 59, kadınlarda ise 58 olarak ifade edilmektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.