TCMB Faiz Politikası Kararını Duyurdu

TCMB Faiz Politikası Kararını Duyurdu

TCMB Para Politikası Kurulu Şubat toplantısında faiz politikası toplantısı sona erdi. Toplantı sonrasında yapılan açıklamalarla birlikte Merkez Bankası'nın faiz kararı belli oldu. TCMB, piyasa beklentisine paralel olarak faiz kararını sabit tuttu. İşte toplantının detayları ve öne çıkan başlıklar...

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, faiz politikasına ilişkin toplantısını bitirdi. Toplantı bitimiyle beraber ise öne çıkan başlıklar açıklanmaya başladı. Şubat 2021 toplantısı Naci Ağbal başkanlığında gerçekleşirken, Merkez Bankası'nın faiz kararı da belli oldu. Para Politikası Kurulu tarafından gerçekleştirilen toplantıda, piyasa beklentilerine paralel olarak politika faizi sabit tutuldu. TCMB politika faizi yüzde 17 seviyesini korudu. 

Piyasa Beklentileri Göz Önünde Bulunduruldu

TCMB, yapılan toplantılar sonucunda piyasa beklentilerini de göz önünde bulundurarak politika faizine karar verdi. Piyasa beklentisine paralel olarak Şubat ayı politika faizi yüzde 17 oranında belirlendi. Yani; faiz politikası korundu. TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı ardından yapılan açıklamalarda haftalık repo faizi de yüzde 17,00 olarak kaldı. 

Faiz Politikasının Değişmesi Beklenmiyordu

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu tarafından belirlenen politika faizi oranının sabit kalması bekleniyordu. Birçok ekonomist bu yönde düşünse de belli bir kısım 75-100 baz puan aralığında bir faiz artışı bekliyordu. TCMB, Naci Ağbal yönetiminde gerçekleşen ilk toplantıda 475 baz puan artış yaşanmıştı. Aralık ayı toplantısında ise 200 baz puan artış gerçekleştirilmişti. Ocak toplantısında ise herhangi bir değişiklik yapılmamıştı. 

Bir Sonraki Toplantı 18 Mart'ta

Şubat ayının toplantısında verilen karara göre politika faizi yüzde 17 oranında sabit olarak korundu. Merkez Bankası beklenti anketine göre enflasyon beklentisi yıl sonu için yüzde 11,23, bir yıl sonrası için yüzde 10,36 ve iki yıl sonrası için yüzde 9,36 seviyesinde bulunuyor. TCMB'nin 2021 yılı sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 9,4 oranında bulunuyor. TÜİK en son tüketici fiyatlarını ise yıllık yüzde 14,97 olarak açıkladı. Bir sonraki TCMB toplantısı ise 18 Mart tarihinde gerçekleşecek.  

Editör

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.