Son dakika: Araban mı var derdin var! Düzenlemeler iptal edildi! Zorunlu trafik sigortasında teminat bedeline zam yolda

Son dakika: Araban mı var derdin var! Düzenlemeler iptal edildi! Zorunlu trafik sigortasında teminat bedeline zam yolda

Anayasa Mahkemesi, zorunlu trafik sigortasıyla ilgili önemli kararlara imza attı. Zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamında ödenecek destekten yoksun kalma tazminatı ile sürekli sakatlık tazminatına ilişkin düzenlemeler iptal edildi. Kararın trafik sigortası tazminatlarında artışa neden olması beklenirken tazminat süreçlerini de uzatmasından endişe ediliyor.

Mahkeme, zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamında ödenecek destekten yoksun kalma tazminatı, sürekli sakatlık tazminatı ve motorlu taşıtın değer kaybı tazminatının hesaplanmasına ilişkin esasların iptali için açılan davayı sonuçlandırdı. Buna göre mahkeme ilk iki maddenin iptaline karar verdi. Sigorta şirketleri artan maliyetler nedeniyle bu branştan zarar ettiklerini öne sürüyorlar.

Sigortacılar, alınan kararın tazminat hesaplamalarını daha karmaşık hale getirerek süreci uzatacağını söylüyorlar. Ayrıca kararın, sigorta şirketlerinin değer kaybı, vefat ve sakatlık tazminatlarını hesaplama kurgusunu ortadan kaldırarak mahkemelerin alacağı karara bağladığı anlamına geldiği belirtiliyor.

Avukat Adil Baltaş, zorunlu mali sorumluluk trafik sigortası kapsamındaki tazminatların artık güncel mevzuat uyarınca hesaplanacağını söylüyor. Baltaş, "Burada iptal kararı ile tazminat kapsamı belirleme sürecinin formüllerden daha çok, AYM eliyle bilirkişi ve özellikle hakimlere bırakıldığını söyleyebiliriz" diyor.

Bu karar, sigorta şirketlerinin tazminat ödeme hesaplarını değiştirmesi gerektiği anlamına geliyor ve muhtemelen tazminat miktarlarını arttıracak. Ancak aynı zamanda, tazminat alma sürecini uzatabilir ve sigorta şirketlerinin bu alanda zarar etmesine neden olabilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.