Bitcoin, El Salvador'un Ekonomisini Çökertebilir

Bitcoin, El Salvador'un Ekonomisini Çökertebilir

John Hopkins Üniversitesi'nde ekonomi profesörlüğü yapan ekonomiste göre El Salvador'un aldığı Bitcoin kararı ekonomisini çökertebilir.

El Salvador'un başkanı Nayib Bukele ve Bitcoin düzenlemesinin meclislerinden geçmesinin ardından bu karara aracılık eden herkesi "aptal" olarak adlandıran ünlü ekonomist Hanke, çoğu vatandaşının banka hesabı bile olmadığı göz önüne alındığında kripto paraların günlük kullanımda kullanabileceği konusunda uygulama sıkıntılarından yana kuşkularının olduğunu dile getirdi.

Ekonomiste göre El Salvador'un aldığı Bitcoin kararı aptallık 

1980 yıllarında ABD'nin eski başkanı Ronadl Reagan'ın ekonomi danışmanlığı görevini yapan ünlü ekonomist, El Salvador'un Bitcoin'i resmi para birimi olarak kabul etmesinin arka yüzünde illegal oluşumların olabileceğine dikkatleri çekti: "Suçlu kişiler bu kripto para piyasasına girip gerçek dolar talep ediyorlar. ABD doları da El Salvador'un resmi para birimi olarak kullanılıyor. Rusya ya da Çin'deki Bitcoin holderlarının, El Salvador vatandaşlarının ellerindeki nakit dolarları Bitcoin karşılığında alıp ülkede ABD doları kıtlığı başlatacağını öngerebiliyorum. Bu durum Ülkenin ekonomisinin tamamen çökmesine büyük olanak sağlar çünkü El Salvador'un elinde bulundurduğu bütün dolarlar uçacak ve ülkede hiç nakit para bulunamayacak. El Salvador'un kendisine ait milli para birimi bulunmuyor, Amerika'nın milli parasını kullanıyor" dedi. 

Son dakika haberi: El Salvador Bitcoin'i yasal para birimi olarak kabul etti

"Bitcoin'in değerlendirilebilmesi için ABD dolarına çevrilmesi gerek"

Hanke, El Salvador'un bu kararını çılgınlık şeklinde nitelendirdi ve ekleyerek Bitcoin'in herhangi bir yerde kullanılabilmesi veya değerlendirilebilmesi için ABD dolarına çevrilmesi gerek" sözlerini sarf etti. "Taksiye yolcu olarak bindiğiniz zaman ödemeyi Bitcoin ile gerçekleştiremezsiniz, bu olağandışı. El Salvador'daki anneanneniz sizden bir ödeme alacak ise bu ödemeyi Bitcoin ile gönderebiliyorsanız tamam. Ancak bu durumda yine de annenannenizin alışveriş yapabilmesi için ATM'ye gidip sanal cüzdanında bulunan Bitcoin'i ABD dolarına dönüştürmesi gerekiyor. 

El Salvador Başkanı Ülkesindeki Volkanik Jeotermal Enerjiyle Bitcoin Madenciliği Yapılması Talimatını Verdi - Limenya

El Salvador'da meclisten geçen ve devlet tarafından onaylanan yasaya göre, bu tür işlemi gerçekleştirebilecek teknolojisi bulunmayanlar dışında bütün iş yerleri Bitcoin'i resmi para birimi olarak kabul etme zorunda. Ek olarak El Salvador yetkilileri, şirketlerin çalışan maaşlarını Bitcoin ile ödeyip ödemeyeceğine dair bazı geliştirmeler yapılıyor. 

 

 

Editör

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.