İkinci El Araç Piyasası Karıştı! ÖTV İndirimi Bekleyenlere Zam! İkinci El Araba Fiyatları Düşecek Mi?

İkinci El Araç Piyasası Karıştı! ÖTV İndirimi Bekleyenlere Zam! İkinci El Araba Fiyatları Düşecek Mi?

Koronavirüs sürecinde riski en aza indirmek isteyerek toplu taşıma kullanmayı reddeden vatandaşlar tarafından otomobil alımına yönelik büyük bir artış bulunuyor. Pandemi dolayısıyla sıfır araç üretimi durdurulduğundan ise ikinci el otomobil fiyatları oldukça yükselmiş durumda. Bu durumda vatandaş ikinci el araba fiyatlarının ne zaman düşeceği konusunda endişeli ve meraklı. Peki ikinci el araba fiyatları ne zaman düşecek?

Araba almak veya olan aracının modelini değiştirmek isteyen vatandaş ikinci el otomobil fiyatlarının ne zaman düşeceği konusunda endişeleniyor ve ikinci el araba sitelerini takipte kalmaya devam ediyor. Ekim ayı sonu itibarıyla 1,8 milyona satış yapılırken, ekim ayında, ikinci el araç fiyatlarında geçen aya göre yüzde 4, 2019 yılının aralık ayına göre de yüzde 53,1 artış belirlendi. Pandemi sürecinde durdurulan sıfır araba üretimi vatandaşı ikinci el araba sitelerine yöneltti. İkinci el araba fiyatlarında düşme olacak mı sorusu akılları karıştırıyor.

Neden Fiyatlar Yüksek?

Vatandaşlar bu zamların nedeninin ikinci el piyasasına olan ilgi artışından kaynakladığını düşünmekte. Sıfır araç üretimleri henüz tamamlanmamışken, koronavirüsten dolayı artan fiyatların üstüne bir de zam gelmesi vatandaşı endişelendiriyor.

Araç fiyatlarındaki bu sert artışlar ulaşım amacı ile kullanılmanın yanında artık yatırım aracı olarak görülmeye başladı. İkinci el otomobil satış sitelerinde, araçların değerinden çok daha fazla bir fiyatta konulup “opsiyonlanmıştır” yalanı ile bazı satıcıların piyasa fiyatlarını sürekli yukarı taşıdığı tespit edildi. Fiyatların artış nedeni hakkında merakla cevap arayan vatandaşlar bu konuda da oldukça endişeli.

İkinci El Araba Fiyatları Düşer Mi?

İkinci el araba fiyatlarındaki bu yükseliş vatandaşları korkutsa da Kayseri’de galericilik yapan Ahmet Yurtlu, fiyatların tekrar yükseleceğinden endişelenerek araba satın alan kesimle ikinci el otomobil piyasasının şimdilik dengede olduğunu belirtti. Yurtlu, fiyatların artış göstereceğini öngörüyor.

Yurtlu, pandemi sürecinde sıfır araç üretilememesi durumunda ikinci el araca yönelimin devam edeceğini ve bunun da fiyatları yükseltebileceğini belirtti. Araba satın alanların bunu bir yatırım amacıyla yaptıklarını düşünen insanların olduğunu dile getiren Yurtlu, bu durumun da fiyat artışlarında etkisi olduğunu söyledi.

Peki Fiyatlar Ne Zaman Düşecek?

Yurtlu bu sürecin aşının bulunmasıyla ve sıfır araba üretiminin devam etmeye başlamasıyla normale döneceğini anlattı. 2021 için pek bir fikri olmadığını belirten Yurtlu, bu dönemim 2021 yılında da devam edebileceğini dile getirdi. Kendisinin de tam olarak öngöremediği ikinci el piyasasının gidişatını pandemi sürecinin belirleyeceğini söyledi.

İlk 10 Aylık Dönemde Satışlar Yüze 26 Yükseldi!

Bu yılın on aylık döneminde, Ocak ve Ekim aylarında ise ikinci el binek ve hafif ticari araç pazarında 1 milyon 801 bin 293 adet satış yapıldı. Geçen yılın aynı dönemde 1 milyon 430 bin 845 adet satış gerçekleşmişti. Bu adetle satışlar geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 26 arttı.

Ocak-Ekim döneminde, toplam ikinci el online satışlar içinde binek araçların payı yüzde 83, hafif ticari araçların payı da yüzde 17 oldu.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.