İkinci El Otomobil Fiyatlarına Şok Hamle! Fiyatlar Düşecek! Hükümet Adımlar Atmaya Başladı…

İkinci El Otomobil Fiyatlarına Şok Hamle! Fiyatlar Düşecek! Hükümet Adımlar Atmaya Başladı…

Pandemi sürecinde sıfır araba üretiminin durmasıyla birlikte ikinci el araba fiyatlarının uçuşa geçmiş olması, araç satın almak isteyen vatandaşı üzmüştü. Geçen aylarda yapılan ÖTV düzenlemesi ile döviz kurlarının da etkisiyle sıfır araba fiyatları yükselmişti ve bu durum araç satın almak isteyen vatandaşı ikinci el araç piyasasına yönlendirmişti. Bu arz talep ilişkisi, ikinci el araba fiyatlarının da yükselmesine sebep oldu. 7 ay önce 70 bin TL’ye satılan bir araç 120 bin TL’den satılmaya başlandı. Duyulan

Koronavirüs salgını sebebiyle sıfır araç üretiminde yaşanan aksaklıklar vatandaşı ikinci el araç piyasasına sürükledi. Bu durum ikinci el araç fiyatlarının oldukça yükselmesine neden olunca otobüs kullanmak istemeyen vatandaş, yüksek fiyatlardan yakınmaya başladı. Hâl böyle olunca hükümet harekete geçti. Hükümet, ikinci el araç piyasasında ithalatın da içinde bulunduğu birçok tedbir alma yoluna girdiğini bildirmiş bulunmakta.

İkinci El Araç Piyasasında İndirimler Başladı!

Merkez bankasının faiz artırımına gitmesiyle bankalar konut kredisi faizlerini arttırdı. Bu faiz artışı sebebiyle araba alım ve satımlarında düşüş yaşanmaya başladı. Arabasını satamayan vatandaş ise çareyi fiyatları düşürmekte buldu.

Sıfır araçlara özel kampanyaların da yavaş yavaş yükselmesiyle birlikte ikinci el piyasasına rağbet iyice düşüş yaşadı ve araç sahipleri ikinci el arabaları için fiyatları düşürme veya indirim uygulama yoluna gitti.

İkinci el araç fiyatlarının yükselmesi yalnızca sıfır araç piyasasına bağlı sıkıntılardan kaynaklanmadığı da gözlerden kaçmadı. Piyasayı yönlendirmeye çalışan bazı fırsatçıların çirkin ve manipülatif yöntemleri yüzünden ikinci el araç fiyatlarına yönelik yakın zamanda yüzde 10 oranında bir artış daha beklenmekte.

Erkoç bu durumla ilgili açıklamalarında dövizin stabil bir şekilde seyrettiğini ve bu sebeple yıl sonuna kadar sıfır araç fiyatlarında artış olmayacağını bildirdi. Aynı zamanda Erkoç, 2021 yılında salgının olumsuz etkilerinin devam etmesi, olası bir üçüncü dalga ve ekonomide yaşanabilecek sıkıntıların yeniden sıfır araç üretimi ve temininde zorluklara yol açabileceğini söyledi. Erkoç sözlerini şu şekilde bitirdi: “Bu sebeple araç almayı düşünen vatandaşlarımız bu dönemi değerlendirebilirler. Bu dengelenmeyle birlikte düşen fiyatların da yılbaşına kadar yükselmeden süreceğini tahmin etmekteyiz.”

Hükümet İthalat Tedbiri Alacak!

Bu fiyat artışları hükümeti de tedbir almaya iteledi. Duyurulara göre aralarında ithalat hakkında da yapılması planlanan birçok tedbir bulunuyor. İkinci el piyasasında ithalat adımının atılmasıyla fiyatların düşeceği konuşulmakta. Atılacak ithalat adımlarının da doğru şekillerde hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, neyin ithal edilmesi gerektiğinin iyi tespit edilmesi gerektiğini vurguluyor. Ertemel sözlerine şu şekilde devam etti: “Burada kalkıp Avrupa'nın kullanmadığı araçları getirip Türkiye'yi de bir araba çöplüğüne dönüştürmemek lazım. Bu bizim isteyeceğimiz en son şey olur.'”

Aynı zamanda Ertemel, ithalat kararının alınması durumunda belli başlı şartların yanında bir süre de konulması gerektiğini savundu. Ertemel, “Öte taraftan belli model, yıl ve motor hacmi gibi kriterler getirilmeli. Tüm bunlar içeride yerli olarak üretimi yapılan araçlar da göz önünde bulundurularak onların fiyatlarını olumsuz yönde etkilemeyecek şekilde planlanmalı.'' dedi. Ertemel ayrıca, Türkiye'ye yapılacak ikinci el araç ithalatında en uygun ülkelerin Avrupa ülkeleri olduğunu ve en uygununun Almanya olabileceğini dile getirdi.

İthalat kararlarının alınması ile birlikte ikinci el piyasasında fiyatların olumlu etkileneceğini düşündüğünü belirten Ertemel, fiyatlarda bir dengelenme olacağını ve insanların yeniden lüks arabalara binmeye başlayabileceğini söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.