Otomotiv liderliği geri aldı

Otomotiv liderliği geri aldı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın da katılımıyla eylül ayı geçici dış ticaret verilerini, İstanbul’da düzenlediği toplantıyla açıkladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın da katılımıyla eylül ayı geçici dış ticaret verilerini, İstanbul’da düzenlediği toplantıyla açıkladı. Türkiye’nin ihracatı bir önceki yılın benzer ayına kadar yüzde 4,8 artarak 16 milyar 13 milyon dolara ulaştı.

Pekcan'ın açıkladığı verilere tarafından dış ticaret açığı eylülde geçen yıla tarafından yüzde 192.7 artarak 4.9 milyar dolar oldu. İthalat ise 20 milyar 892 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracatın en fazla arttığı ülke Güney Kore oldu.

OTOMOTİV YİNE ZİRVEDE

Türkiye’nin lokomotif sektörü olan otomotiv ise geride bıraktığımız ay devrettiği liderliği bu ay her tarafta geri aldı. Otomotiv sektörü eylül ayında 2 milyar 605 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Böylece otomotiv sektöründe geçtiğimiz yılın benzer ayına kadar, 13,1 milyon dolarlık yükselme gerçekleşmiş oldu.

Eylülde mahsul grupları bazında binek otomobil ihracatı yüzde 7 azalarak 899 milyon dolar olurken, miktar endüstrisi ihracatı yüzde 5,5 artarak 979 milyon dolar, eşya taşımaya bile bile motorlu taşıtlar ihracatı yüzde 12 artarak 489 milyon dolar ve otobüs-minibüs-midibüs ihracatı da yüzde 2 artarak 159 milyon dolar oldu. Arz Endüstrisinde en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya'ya ihracatta yüzde 13 oranında bir çoğalma görülürken, tekrar kayda değer pazarlardan Romanya'ya yüzde 34, İtalya'ya yüzde 25, İspanya'ya yüzde 74 ve Polonya'ya yüzde 19 yükselme kaydedildi. Slovenya ve Hollanda'ya ise yüzde 14'er ve İran'a da yüzde 66 düşüş yaşandı.

Binek otomobillerde kayda değer pazarlardan Fransa'ya yüzde 14, Birleşmiş Krallık'a yüzde 35, Polonya'ya yüzde 48, İsrail'e yüzde 53, ABD'ye yüzde 39 ve Mısır'a yüzde 67 ihracat artışı yaşandı. Buna karşılık tekrar kayda değer pazarlardan İtalya'ya yüzde 59, İspanya'ya yüzde 46, Almanya'ya yüzde 19, Slovenya'ya yüzde 21 ve Hollanda'ya yüzde 68 düşüş görüldü.

Eylül ayında ülkeler bazında en büyük pazar olan Almanya'ya ihracat yüzde 1 gerileyerek 334 milyon dolar olurken, Fransa'ya da yüzde 20 artışla 305 milyon dolar ihracat yapıldı. Birleşmiş Krallık'a ihracat yüzde 42 artarak 282 milyon dolar olurken, İtalya'ya yüzde 18, İspanya'ya yüzde 21, Slovenya'ya yüzde 23, Hollanda'ya yüzde 51 düşüş, Polonya'ya yüzde 25, Belçika'ya yüzde 15,5 Romanya'ya yüzde 14, İsrail'e yüzde 37, Fas'a yüzde 24 ve Mısır'a yüzde 41 büyüme yaşandı.

Eylül ayında ülke grubu bazında Avrupa Birliği Ülkelerine ihracat yüzde 1 artışla 1 milyar 995 milyon dolar oldu. İhracattan yüzde 76,6 pay alan AB Ülkeleri yeniden ilk sırada yer aldı. Okyanusya Ülkelerine ihracatta da yüzde 63 çoğalma yaşandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.