Cumhurbaşkanı duyurdu..! TES nedir? Emeklileri ne gibi yenilikler bekliyor? EYT'liler TES'den yararlanabilecek mi?

Cumhurbaşkanı duyurdu..! TES nedir? Emeklileri ne gibi yenilikler bekliyor? EYT'liler TES'den yararlanabilecek mi?

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Nasıl İşler, Kimleri Kapsar?. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde İstihdam Kalkanı Paketi’ne dair çeşitli detayları basına ve kamuoyuna açıklarken Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES)’nin de 2022 yılında yeniden düzenlenerek yürürlüğe gireceğini aktarmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde İstihdam Kalkanı Paketi’ne dair çeşitli detayları basına ve kamuoyuna açıklarken Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES)’nin de 2022 yılında yeniden düzenlenerek yürürlüğe gireceğini aktarmıştı.

Bireysel emeklilik sistemi ülkemizde yaşayan her vatandaşı ilgilendiren konular arasında yer alıyor. Söz konusu sistemin 2022 yılına dek bir dönüşüm geçirerek Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi adını alması bekleniyor. Peki Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi nedir, nasıl işleyecek ve kimler faydalanabilecek? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik…

2022 yılı içerisinde yeniden düzenlenerek yürürlüğe girmesi beklenen TES’in işleyişine dair tüm detaylar şu şekilde:

  • 2017 yılında başlatılan bireysel emeklilik sistemi, TES’e dönüşecek.
  • Çalışanlar vatandaşların tamamı zorunlu bir şekilde TES'e katılacak.
  • Çalışanların maaşından kesinti yapılacak bunun yanında işveren ve devlet de katkı yapacak.
  • İşverenlerin halihazırdaki yüklerini artırmayacak düzeyde bir katkı formülü ortaya çıkarılacak. Bu anlamda işsizlik fonu içerisinden katkı yapılması sağlanabilecek.
  • TES kapsamında maaşı az olandan az, çok olandan daha yüksek oranda kesinti olacak.
  • Tüm çalışan vatandaşların TES hesabı açılacak ve yapılan tüm kesintiler bahsi geçen hesap içerisinde birikecek.
  • Kıdem konusunda olduğu gibi çalışan vatandaşlar istedikleri zaman TES kapsamından çıkamayacak. Çalışanlar, emeklilik dönemi geldiğinde söz konusu sistemden ayrılabilecek.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) Hangi Vatandaşları Kapsıyor?

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) adı verilen yeni sistem sosyal tarafların ortak mutabakatı sonucunda kurulacak bir yapı olacak. Yeni işe girmiş olan emekliliğinin dolmasına uzun süre olanlar TES kapsamına alınacak ve fonlu sisteme katılacak. İlerleyen süreçte belirlenecek olan yaş sınırının üzerinde olanlar ve emeklilik hakkına az bir süre kalmış olan çalışanlar ise Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'ne dahil edilmeyecek. Bu anlamda yaş sınırı ile ilgili detayların ilerleyen günlerde netleşmesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum