Emekli Maaşları İçin Yeni Model Nedir? Emekli Maaşları Düzenlemeleri Neleri Kapsıyor?

Emekli Maaşları İçin Yeni Model Nedir? Emekli Maaşları Düzenlemeleri Neleri Kapsıyor?

Emekli maaşları için seyyanen zam haberlerinin konuşulması hem milyonlarca çalışanın hem de milyonlarca emeklinin heyecanlanmasına neden oldu. Peki seyyanen zam nedir?

Türkiye Emekliler Derneği başkanı Kazım Ergün tarafından yapılan ‘yüzdeli yerine seyyanen zam ve aylıkları arttıran yeni bir hesaplama modeli’ çağrısı geldi. TÜED başkanının bu çağrısı emekli olma hayali kuran çalışanları ve milyonlarca emekliyi heyecanlandırdı. Yapılan bu çağrıdan sonra ise milyonlarca insan seyyanen zammının ne anlama geldiğini araştırmaya koyuldu.

Seyyanen Zam Nedir?

Seyyanen kelimesinin kökeni Arapça olmakla birlikte dilimize eşit miktarda olarak çevrilmektedir. Seyyanen zam ise herkese eşit zam anlamına gelir. Yani belirli bir çalışma gurubu içerisinde yer alanlara eşit oranda zam yapılmaktadır. Yüzdelik zamda ise herkes maaşına göre farklı oranlarda zam almaktadır. Örneğin seyyanen yapılacak 300 TL’lik bir zam herkese 300 TL olarak yansıyacaktır.

İntibak Uygulanmalı

Türkiye Emekliler Derneği Başkanı Kazım Ergün tarafından yapılan açıklamada bir diğer madde ise intibakla ilgiliydi. TÜED başkanının sözleri ise şöyle: "Çalışılan dönemler için tek bir aylık hesaplama sistemi getirilmeli. Sigortalı olarak çalışılan süre uzadıkça emekli aylıklarını artıran yeni bir hesaplama modeli olmalı. Karma sisteme göre bağlanan emekli aylıkları arasında oluşan farkın giderilmesi amacıyla da eşit aylık ödenmesi için intibak yapılmalı." Bu ay maaşlarını zamlı alacak olan emekliler ise ücret farklılıkları için ise intibak istiyor.

İntibak Düzenlemesi Emekliye Neler Getirecek?

2000 yılı ve sonrasında emekli olan vatandaşlar için intibak düzenlemesine gidildiği takdirde:

  • Taban emekli aylığı asgari ücrete denklenirse emekliler her ay ek ödeme dahil olmak üzere 2 bin 324 lira emekli maaşı alacak.
  • Sağlıkta ek ödemelerin kalkmasıyla; emekli maaşından sağlık kesintisi olmayacak.
  • Ek ödeme oranı değiştirildiğinde, emekliler aylık net maaşının %8-10'u oranında para alacak. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin gelirinde oran %8 iken 255, %10 iken 382 liraya varan artış olacak.
  • 2000 yılı ve sonrasında emekli olan vatandaşlara 355 liraya varan zam yapılacak.

Yine TÜED tarafından yapılan açıklamada ise intibak düzenlemesinin kesinleştiği takdirde 5 milyon emeklinin yararlanacağı bildirirdi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum