Emekli Olmak İsteyenler Dikkat: Devlet Desteği Arttı! Bireysel Emeklilikte Devlet Katkısı 500 TL’ye Kadar Çıktı!

Emekli Olmak İsteyenler Dikkat: Devlet Desteği Arttı! Bireysel Emeklilikte Devlet Katkısı 500 TL’ye Kadar Çıktı!

Emekli olmak isteyen birçok vatandaş için bireysel emeklilik oldukça avantajlı imkanlar sunuyor. Kişinin ödediği miktar haricinde devlet katkısı da bulunan bireysel emekliliğe yoğun ilgi var. Son olarak ise devlet desteği daha da arttı. Bu yılın sonuna kadar bireysel emeklilik primini 2 bin TL olarak ödeyenlere devlet desteği olarak tam 500 TL ödenecek. İşte bireysel emekliliğe dair son gelişmeler…

Çalışan birçok kişi emekliliğini hesaplıyor. Son dönemde ise bireysel emeklilik fırsatlarını değerlendiren vatandaşlar, gelişmeleri yakından takip ediyor. Normal emekliliğe göre çok daha avantajlı olan bireysel emeklilikte hem kişi tarafından prim ödemesi yapılıyor hem de buna ek olarak devlet desteği ödeniyor. Bu durumda da standart emekliliğin yanında getirisi daha çok oluyor. 

Bireysel emekliliği bir yatırım aracı olarak kullanan vatandaşlar da var. Özellikle son dönemde devlet desteğinin artırılmasıyla birlikte emeklilikten ziyade yatırım yapılıyor. Pandemi sürecinde bireysel emeklilik sistemine bakıldığında, ekonomik koşulların kötüleşmesine rağmen sistemdeki kişilerin çıkmadığı görülüyor. Hatta veriler gösteriyor ki aksine bireysel emeklilik sistemine yeni girişler yapıldı. Bu da gösteriyor ki vatandaş, bireysel emeklilik sisteminde oldukça memnun ve sistemi güvenilir buluyor.

Uzmanlardan BES Tavsiyeleri

Bireysel emeklilik sistemini yatırım aracı olarak kullanan vatandaşlar için uzmanlar tarafından bazı tavsiyeler geldi. BES’te mevcut olarak 12 milyondan fazla kişi bulunuyor. Bu sayının yaklaşık 7 milyonu gönüllü olarak sistem içerisinde bulunuyor. Bu tavsiyelerden ilki fon değişikliği ile ilgili. Sisteme girerken seçilmiş olan emeklilik planı ve bu plan içerisindeki fonlar, yılda 6 kez değiştirilebiliyor. Piyasa koşulları takip edilerek bu fonlarda değişiklikler yapılabilir. 

Bu yılın başında BES getirisi yüzde 25 oranında ilen enflasyon yüzde 10.5 olarak hesaplanmış. Bu da gösteriyor ki emeklilik fonu enflasyonun 10 puan üzerinde getiri sağlamış. Altın fonları yüzde 60, döviz kamu borçlanma fonları ise yüzde 40 getiri sağlamış. Yatırımlarını bu yönde yapanlar da fon durumuna göre yüzde 10 ila 15 arasında kar sağlamış. Emeklilik donlarına göre değerlendirildiğinde yine enflasyonun üzerinde ancak sadece yüzde 3-4 oranında. Uzmanların önerisi ise fon tercihlerinin piyasa durumu takip edilerek değiştirilmesi yönünde. Üstelik fon tercihlerini yapmak için piyasayı takip edemeyenler için emeklilik şirketleri de bu işi yapabiliyor. İnternet üzerinden fon değişiklikleri kolaylıkla yapılabiliyor.

Devlet Katkısından Maksimum Oranda Yararlanın

Uzmanların bireysel emeklilik ile ilgili yapmış olduğu tavsiyelerden bir diğeri ise devlet katkılarının artırılması yönünde. Bu oranın artırılması için de BES için ödenen katkı payı artırılmalı. Bu yıl için bakıldığında devlet katkısının üst sınırı olarak 8 bin 900 TL belirleniyor. Bu miktar da asgari ücretin yüzde 25’i ile sınırlı. Örnek olarak hesaplama yapılırsa, her ay sisteme 1000 TL ödeyen bir kişi için devlet de 250 TL ödeme yapıyor. Bu oran yıllık olarak 3 bin TL’ye tekabül ediyor. Bu durumda ödenen miktar yıl sonuna kadar 2 bin TL’ye çıkartılırsa, devletin ödediği miktar da aynı oranda yükselerek 500 TL’ye kadar çıkıyor. Böylelikle sistemdeki devlet katkısından da maksimum oranda yararlanılmış olur.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.