Emekli olmak isteyenlere müjdeli haber geldi! Emeklilik şartları değişti artık çifte emekli olabilirsiniz

Emekli olmak isteyenlere müjdeli haber geldi! Emeklilik şartları değişti artık çifte emekli olabilirsiniz

Bireysel emeklilik sistemi ile tamamlayıcı emeklilik hakkı elde edildiğine değinen Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, çifte emeklilik hakkında merak edilenleri ve kimlerin bu haktan yararlanabileceğini anlattı.

Sosyal Güvenlik Kurumunun bizlere sağladığı emekliliğin dışında var olan Bireysel Emeklilik Sistemi çok avantajlı bir sistem diyerek söze başlayan Erdem yeni sigortalı olan ya da 2000 yılından sonra işe girmiş olan bir genç erkekse 60, kadınsa 58 yaşında ve 7000 gün prim ve yaklaşık 20 yıl çalışarak emekli olacaksa Bireysel Emeklilik Sistemi ile 56 yaş ve 10 yıl prim  emekli olmak olmak için yeterlidir dedi.

2000 yılında işe giren bir kişinin daha Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) emekli olmadan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile emekli olabileceğini sözlerine ekleyen Erdem çifte emeklilik için gereken şartları ülkemizde bu sistemden faydalananların verilerini tablo halinde izleyicilerle paylaştı.

Tablo verilerine göre  son 18 yılda Bireysel Emeklilik Fonu 181,3 Milyar Liraya ulaştı. Otomatik katılım hacmi 14,8 Milyar Liraya ulaşırken otomatik katılımdaki aktif çalışan sayısı 6,1 Milyonu geçti. Bireysel Emeklilik Sistemine katılım sayısı 6,9 milyona ulaştı ve toplam yatırım 196,2 Milyar Lira oldu.

Son yıllarda gittikçe popülerliğini arttıran Bireysel Emeklilik Sisteminden kimlerin yararlanabileceği ise çokça sorulan sorular arasında yer aldı. Geliştirilen Bireysel Emeklilik Sistemi her yaştan vatandaşın katılım sağlayabileceği bir sistem halini alıyor. Herhangi bir işyerinde çalışan ve kendi adına sigorta primini ödeyen bütün vergi mükellefleri, ev kadınları, kanunca 18 yaşından küçük çocuklar ve hatta işsiz vatandaşlar bile Bireysel Emeklilik Sisteminden faydalanabilmektedir.

Peki bu sisteme nasıl başvuru yapılır ve hangi şartlar gerekmektedir?

Hangi şartla nasıl başvurulur?

45 yaş altı çalışanların otomatik katıldığı Bireysel Emeklilik sistemine farklı sigorta mensupları herhangi bir şirkete yaptığı başvuru sonrasında aldıkları ilk ödeme ile sisteme girişte bulunabilirler. Katılım sağlayan herkes yüzde 25 katılım payı alırken her otomatik katılımcıya 1000 Lira ödeme yapılmakla birlikte emeklilik durumunda yüzde 5 daha katlı sistem tarafından yapılmaktadır.

Bireysel Emeklilik Sisteminin belirttiği aralıklarla primlerin ödenmesi ve 10 yıl sistemde kalınmadı koşuluyla 56 yaşını dolduran her vatandaş emekli olmaya hak kazanır.

18 yaş altı çocuklar ve bebekler Bireysel Emeklilik Sisteminden nasıl faydalanır?

18 yaş altı çocuklar için Bireysel Emeklilik Sisteminde yapılan kapsam genişletmesi 3. Ayını doldurdu ve bu 3 ayda 50 bin çocuk Bireysel Emeklilik Sistemine girdi. Fon büyüklüğü ise 44 Milyon Liraya ulaştı.

Sistem kapsamında çocuklara yapılan devlet katkısı ise 3 Milyon Lirayı aştı.

Yapılan yeni düzenleme ile artık bebeklerde Bireysel Emeklilik Sisteminden faydalanabilecek. Bebekler için açıklanan verilen ise şöyle. 1 yaş altı sözleşme oranı %7, 1 yaş altı fon büyüklüğü %4, 10 yaş altı sözleşme oranı %70, 10 yaş altı fon büyüklüğü oranı %54.

 

İçerik Üretici

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.