Emeklilik İçin Bu Konulara Dikkat Edin! Geç Emekli Olabilirsiniz! SSK, BAĞKUR ve Emekli Sandığından Emekli Olacaklar İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler…

Emeklilik İçin Bu Konulara Dikkat Edin! Geç Emekli Olabilirsiniz! SSK, BAĞKUR ve Emekli Sandığından Emekli Olacaklar İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler…

İş hayatındaki birçok kişi emeklilik yaşını hesaplayarak emeklilik hayali kuruyor. Emeklilik zamanını hesaplarken dikkate alınan hususlarda ise karışıklıklar olabiliyor. Sigortalı olunan süre ve emeklilik yaşıyla ilgili yeterli bilgiye sahip olmayan vatandaşlar, gerekenden daha geç emekli olma riskiyle karşılaşabiliyor. İşte emeklilik süresini ertelememek için dikkat edilmesi gerekenler…

Emeklilik hayali kuran vatandaşların birçoğu erken yaşlardan itibaren emeklilik yaşını hesaplamaya başlıyor. Ancak bu konudaki yetersiz bilgi sebebiyle emeklilik süreleri yanlış hesaplanabiliyor. Bu nedenle sigortalı olunan süre ve emeklilik yaşına dair doğru bilgiye sahip olarak değerlendirme yapmak gerekiyor. Aksi takdirde vatandaşlar gerekenden daha geç sürede emekli olabiliyorlar.

Emekli Sandığından Sigortalı Olanlar Nelere Dikkat Etmeli?

Sigortalılık süresi hesaplanırken belli hususlara dikkat edilmektedir. Bunlar emekli sandığından sigortalı olanlar için başlangıç tarihi ile emekliye sevk onayı alınarak ilişiğin kesildiği güne kadar olan süre olarak hesaplanmaktadır. Emekli sandığından sigortalı bir kişinin işinin sonlanması halinde ise sigortalılığın başlangıç tarihi ve aylık bağlanması için yazılı istekte bulunulan tarih arasındaki süre geçerlidir. 

Ölüm sonucu aylık bağlanması gereken hallerde Emekli Sandığı kanununda belirtilen yaş ve izin süresinin doldurulmuş olması halinde bir sonraki ay başı işlem yapılmaktadır. Bunun haricindeki durumlarda ise görevlerinin son bulduğu tarihler dikkate alınır.

Vazife Malullüğü Aylığı Nasıl Hesaplanır?

Vazife malullüğü aylığı alacak kişiler için yaşlılık ve ölüm aylığı bağlanması sigorta prim günü ve sigortalılık süresi dikkate alınarak hesaplama yapılır. Aylığın bağlandığı tarihin öncesi ise bu hesaplamaya dahil değildir. Bu zamanlar arasında sigortalılığın aralıklı olması veya başka sigortalılık hallerinde çalışmış olması bu duruma engel teşkil etmemektedir. 

Emeklilik Süresini Etkileyen Durumlar

Sosyal Güvenlik Kurumu 5510 sayılı kanun kapsamında sigortalılık ile ilgili haller belirlenmiştir. Bu durumda SSK, Bağ-kur, Emekli Sandığı ve diğer sandıklar da bu kanun kapsamında değerlendirilmektedir. Kişinin sigortalılık başlangıcının SGK sisteminde gözükmesine dikkat edilmelidir. Sistemde bulunmuyorsa bu sebeple emeklilik süresinin gecikmesine neden olabilir.

4/1-A SSK kapsamında çalışan kişiler için işe başlanan tarih değil sigorta prim ödemelerinin başladığı tarih dikkate alınmaktadır. Birden fazla sigortalılığa sahip olan kişiler için en eski zamanlı hangisiyse ona göre emeklilik hesaplaması yapılır. Emeklilik ile ilgili prim günlerini ve detaylarını öğrenmek isteyen kişiler, e-devlet sisteminden SGK’ya girerek bilgi edinebilmektedirler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.