Erken Emekli Olmak İsteyen Kadınlara Müjde! Kadınlara Özel Olarak Erken Emeklilik İmkanı Sunuluyor! Başvuru Yaparak Erken Emekli Olabilirsiniz…

Erken Emekli Olmak İsteyen Kadınlara Müjde! Kadınlara Özel Olarak Erken Emeklilik İmkanı Sunuluyor! Başvuru Yaparak Erken Emekli Olabilirsiniz…

Erken emeklilik hakkını kazanmak için malullük veya engellilik durumu gibi bazı özel durumların bulunması gerekiyor. Bunların yanında bir de çocuk sahibi olan kadınlar için düzenlemeler yapılarak erken emeklilik imkanı sunuluyor. Evlat edinen kadınlar için de geçerli olan bu düzenlemeye doğum borçlanması adı veriliyor. Düzenleme kapsamında erken emekli olmak isteyen kadınlar, SGK Müdürlüklerine başvuru yapabilecekler.

Çalışan birçok kişi emeklilik yaşını hesaplamaya çalışıyor. En büyük problem ise prim günü dolduğu halde emeklilik yaşını beklemek zorunda olanlar. Bu sebeple milyonlarca vatandaş, erken emekliliğin yollarını arıyor. Erken emeklilik hakkının kazanılabilmesi için devlet tarafından tanınan bazı ayrıcalıklı durumlar bulunuyor. Bunlar malulen emeklilik veya engellilik durumu kapsamında değerlendiriliyor. Son olarak yapılan düzenlemeler ile kadınlara da erken emeklilik hakkı tanınacak.

SGK tarafından tanınan erken emeklilik koşullarında askerlik borçlanması ve doğum borçlanması bulunuyor. Bu kapsamda, askerliğini er ya da erbaş olarak yapan kişilerin askerlik günleri prim günlerine eklenir. Doğum borçlanmasında ise çalışan annelerin doğum yapmaları halinde prim günleri yeniden hesaplanır ve erken emeklilik imkanı tanınır.

Doğum Borçlanması ile Kadınlar Erken Emekli Olabilecek

Erken emeklilik imkanından yararlanmak isteyen kadınlar, doğum borçlanması adı altında bu hakkı kazanabiliyor. Doğum borçlanmasından yararlanabilmek için kişinin yapmış olması gerekiyor. Ayrıca doğum yapan annenin, sigortası bulunmalı ve doğum yapmadan önceki primlerinin de ödenmiş olmalı. Bu kapsamda erken emeklilik hakkına sahip olacak anneye doğum sonrasında da prim ödemesinin yapılmamış olması gerekiyor. 

Doğum borçlanmasından yararlanacak kadınlar için staj günleri de emeklilik günlerinden sayılıyor. Normalde staj başlangıç tarihleri emeklilik günü hesaplanırken geçerli olmamaktadır. Stajlarından sonra doğum yapan kadınlar için 3 çocuğa kadar bu haktan yararlanma imkanı sunuluyor. 

Erken Emekli Olmak İçin Nasıl Başvuru Yapılır?

Doğum Borçlanması kapsamında erken emeklilik başvurusu yapmak isteyen kadınlar, öncelikle SSK İl veya İlçe Müdürlüklerinden birine kimlik fotokopisi ile gitmelidir. Ardından verilecek olacak başvuru formu doldurularak işlemlerin başlaması sağlanır. Gerekli koşulları sağlayan kadınlara başvuru sonrasında olumlu yanıt verilerek erken emeklilik hakkı tanınmış olur.

Doğum Borçlanması Primleri Ne Kadar?

Erken emeklilik hakkına sahip olmak için doğum borçlanmasından yararlanmak isteyen vatandaşların prim ödemeleri belli kurallara göre hesaplanmaktadır. Bu kapsamda ödemelerin alt ve üst sınırları bulunmaktadır. Brüt asgari ücrete göre alt sınır belirlenmektedir. Üst sınır ise brüt asgari tutarın yaklaşık 7 katı olarak hesaplanır. Hesaplanan aylık brüt ücret 30’a bölünerek günlük miktar bulunur ve bu miktarın da yüzde 32’si günlük doğum borçlanmasını belirler.

2019 yılı için en düşük doğum borçlanması miktarı 27,25 TL iken, en yüksek tutar ise 178,36 TL şeklinde belirtilmiştir. Doğum borçlanmasının 2019 yılı için prim tutarları ise şu şekilde:

  • 1 aylık doğum borçlanması primi 816,5 TL
  • 2 aylık doğum borçlanması primi 1.642,7 TL
  • 3 aylık doğum borçlanması primi 2.443,3 TL
  • 6 aylık doğum borçlanması primi 4.913,5 TL
  • 1 yıllık doğum borçlanması primi 9.818,6 TL
  • 2 yıllık doğum borçlanması primi 19.637,4 TL’dir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum