Erken Emekli Olmak İsteyen Vatandaşlara Müjde! Emeklilik Tarihinizi 2 Yıl Öne Çekme Fırsatı Geldi

Erken Emekli Olmak İsteyen Vatandaşlara Müjde! Emeklilik Tarihinizi 2 Yıl Öne Çekme Fırsatı Geldi

Emekli olmak için sigorta süresi ve yaş şartını sağlamakta olan, fakat günü yetmeyen bir sigortalı askerlik borçlanması ile emekli olmaya hak kazanabilir. Askerlik borçlanması erkek sigortalılar için emekliliği öne çekmenin yöntemi olabilir. Emeklilik yaşını nasıl 2 yıl öne alabilirsiniz? Detaylar haberimizde...

Milliyet'ten Cem Kılıç'ın haberine göre; Yasal düzenlemeler, sigortalının çalışmaya çeşitli sebeplerle ara vermiş olduğu zamanlardaki primleri sonradan ödeyerek emeklilik tarihini öne çekmesine olanak tanıyor. Askerlik ve belirli sebeplerle yurt dışında bulunma süreleri borçlanılabiliyor.

Kadın sigortalılar için doğum borçlanması hakkı varken erkek sigortalılar için de askerlik borçlanması emeklilik durumunu değiştirebilir. Askerlik borçlanması, borçlanan kişinin prim ödeme gün sayısını artırır.

Emekli olmak için sigorta süresi ve yaş şartını sağlamakta olan, fakat günü yetmeyen bir sigortalı askerlik borçlanması ile emekli olmaya hak kazanabilir. Askerlik borçlanması erkek sigortalılar için emekliliği öne çekmenin yöntemi olabilir.

Erkek sigortalılar, er ya da erbaş olarak silah altında geçirdikleri süreleri ve yedek subay okulundaki süreleri borçlanabilirler. Askerlik borçlanması, borçlanılabilecek sürelere ilişkin primlerin SGK’ya ödenmesi ile yapılır. Askerlik borçlanması yapmak isteyen sigortalı, SGK’ya vatani görevini yaptığını gösterir belgelerle beraber başvurur ve sadece bu sürelerin primlerini ödeyerek borçlanma yapar.

Askerlik borçlanması yapacak kişi borçlanacağı sürelere ilişkin prim tutarlarını kendisi belirler ve kendi cebinden öder. 2021 yılı için askerlik borçlanması yapacak bir kişinin borçlanacağı her bir gün için ödemesi gerekli olan en düşük tutar 38,16 TL’dir Dolayısıyla 400 gün askerlik borçlanması yapacak bir kişinin 15 000 264 TL, 540 gün askerlik borçlanması yapacak bir kişinin ise 20 Bin 606 TL ödeme yapması gerekir.

Bu rakamlar askerlik borçlanmasının minimum düzeyden yapılması halinde geçerlidir. Borçlanma yapmak isteyen sigortalı isterse daha yüksek tutardan borçlanma yapabilir. Doğum borçlanması için de günlük tutar 2021 yılı için 38,16 TL. 720 gün borçlanacak bir kadın sigortalının bu kapsamda 27 Bin 475 TL ödeme yapması gerekmektedir.

İlk kez sigortalı olduğu tarihten sonra askerlik borçlanması olan kişilerde bu borçlanması sadece prim ödeme gün sayısını artırır, fakat emeklilik tarihini öne çekmez. Fakat çalışmaya başlamadan evvel askere giden bir sigortalı askerlik borçlanması yaparsa, ilk defa sigortalı olduğu tarih borçlanma süresi kadar geriye gider.

Örneğin, ilk defa 1 Ocak 2000 tarihinde sigortalı olan ve vatani görevini 1999 senesinde, yani sigortalı şekilde çalışmaya başlamadan evvel yapan bir sigortalı, altı aylık askerlik borçlanması yaparak iki yıl daha erken emekli olabilir. Normalde 1 Ocak 2000’deki sigorta girişi sebebiyle 60 yaşında emekli olabilecek olan bu kişi, altı aylık borçlanma ile sigorta girişini altı ay öne çekecek ve 1 Temmuz 1999 sigorta girişi üzerinden 58 yaşında emekli olma hakkına kavuşacaktır.

Askerlik borçlanması yapılabilmesi için askerlik süresince kişi adına sigorta primi yatırılmamış olması gerekir. SSK’lı çalışanlar için işverenlerce askerlik süresince sigorta primi yatırılmaz. Yani, askere giden işçi adına işveren prim ödemesi yapmaz. Bu dönemde prim yatırıldığı tespit edilirse fiili çalışma söz konusu olamayacağı için SGK tarafından askerlik süresince ödenen primler iptal edilir.

Dolayısıyla, askere giden çalışanların kendilerini bir işyerinden sigortalı göstermeleri doğru olmayacaktır. Diğer yandan, Bağ-Kur’lular için askerlik süresince prim yatırılması mümkündür. Bağ-Kur’lu kişilerden işlerinin başında fiilen bulunması gerekmeyenler, askerlik döneminde primlerini ödemeye devam edebilirler. Ancak SSK’lılar için askerlik döneminde prim ödenmesi olanaklı değildir, borçlanma yapılması gerekir.

Askerlik borçlanması, borçlanan kişinin prim ödeme gün sayısının artmasını sağlar. Dolayısıyla, emekli olmak için gerekli sigortalılık süresi ve yaş şartını sağlamakta olan, fakat çalışmakta olduğu günler emekli olmasına yetmeyen bir sigortalı askerlik borçlanması ile emekli olmaya hak kazanabilir. Örneğin, emekli olmasına altı ay kalan bir erkek sigortalı, altı ay daha çalışmak yerine altı aylık askerlik süresini borçlanarak hemen emekli olabilir.

Yurtdışında çalışanlar için yurt dışı borçlanması ile Türkiye’de emeklilik hakkı elde etmek çok önemli. Bu sayede yurt dışındaki çalışmaları neticesinde Türkiye’ye dönüş yapanlara emekli aylığı bağlanabiliyor.

Yurtdışı borçlanması yapmak için evvela Türk vatandaşı olmak gerekir. Türk vatandaşı olup da izinle vatandaşlığı kaybedenler, yani mavi kartlılar da yurt dışı borçlanması yapabilir. Bazı ülkelerin çifte vatandaşlığı kabul etmemeleri sebebiyle bu ülkelerde çalışmak ya da iş kurmak için Türk vatandaşlığından izinle çıkmak durumunda kalan mavi kartlıların da yurt dışı borçlanması hakkı var.

Yurtdışında çalışılan sürelerin her birinin arasında ya da sonunda bir yıla kadarki işsizlik süreleri, (çalışılmış sürelerin arasındaki ve sonundaki işsiz kalınan süreler) - Ev kadını olarak geçirilen sürelerdir. Borçlanılabilecek bütün sürelerin 18 yaşından sonra geçirilmiş olması zorunludur. ÖDEME TUTARI Yurtdışı borçlanması için ödeme tutarı 2021 senesinde günlük 53.67 TL’dir. Borçlanmalar da eski adı ile Bağ - Kur yeni adı ile 4/B’li olarak değerlendiriliyor. Bu çerçevede bir senelik borçlanma yapacak kişinin 19 Bin 318 TL ödeme yapması gerekmektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.