Erken Emeklilik Bekleyenlere SGK’dan Müjdeli Haber! 5 Milyon Kişiye Erken Emeklilik Fırsatı! Detaylar Haberimizde…

Erken Emeklilik Bekleyenlere SGK’dan Müjdeli Haber! 5 Milyon Kişiye Erken Emeklilik Fırsatı! Detaylar Haberimizde…

SGK erken emeklilik fırsatı! Emeklilik için prim gün sayısını ve sigorta çalışma yılını tamamlayanlar emekli olmanın yollarını araştırıyor. Erken emeklilik şartları neler? Kimler EYT yasası ile erken emekli olabilme hakkı kazanacak? İşte detaylar…

SSK ve Bağ-Kur’lular için çalışılmayan dönemlere yönelik geriye dönük ödeme imkanı gibi bir durum söz konusu olamıyor. Ancak bazı istisnalar ile beraberinde vatandaşlar toplu ödeme yaparak erken emeklilik hakkı kazanabiliyor.

Yasa nedeniyle çalışma yılı ve prim günlerini doldurmuş olan 5 milyondan fazla vatandaş yaş hadlerinden dolayı emekli olamıyorlar. Bir an önce emekli olmayı bekleyen vatandaşların gözleri meclise çevrilmiş durumda. Yasalarımız geçmiş yıllarda çalışılmayan dönemler için geriye dönük ödeme imkanı tanımıyor. Hâlâ EYT yasası ile ilgili bir gelişme duyurusu yapılmamış olsa da bazı istisnalarla toplu ödeme yapılarak çalışılmayan günleri satın almak mümkün. Sigortalıların borçlanma yapabilecekleri süreler 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 41. maddesiyle düzenlenmiş.

Erken Emeklilik ve İstisnalar

İşte çalıştıktan bir süre sonra hastalanan veya sakat kalan binlerce kişilerden yüzde 60 oranında işgücü kaybı olanlara ve sürekli başkasının bakımına muhtaç olanlara, yaşı beklemeden erken emeklilik hakkı tanınıyor. Bu hak için de 10 yıl sigorta, 1800 gün prim ve en az yüzde 60 oranında işgücü kaybı gerekiyor. Başkasının bakımına muhtaç olan çocuk sahibi anneler de erken emekli olabiliyor. Bu haktan SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı’na tabi olan anneler yararlanabilmektedir.

Ağır ve yıpratıcı işte çalışan işçi ve memure ek prim hakkı tanınıyor. Bunun sayesinde prim sayısı artıyor ve emeklilik yaşı öne çekilmiş oluyor. İşçinin veya memurun çalıştığı işin bu kapsama girip girmediğini SGK’ya sorup öğrenmesi gerekebilir.

Anneye ve Askere Erken Emeklilik

Kadınlar sigorta girişi yapıldıktan sonra doğan 3 çocuk için borçlanma yaparak 6 yıl erken emeklilik hakkı kazanabiliyorlar. Erkekler ise sigorta girişi önceki askerliklerini borçlanarak bir yıl erken emeklilik hakkı kazanabiliyor.

Bu Tarihlere Dikkat Edilmeli

Kadınlar: İlk işe giriş tarihi 01.04.1981 öncesi olan kadınlar, emeklilik için beklemeleri gereken yaş şartı olmadığından eğer 5000 gün ödenmiş sigorta primleri varsa SSK'dan hemen emekli olabilirler. Emeklilik için 20 yıllık sigortalılık süresi + 5000 gün şartlarına tabiler.

Erkekler: İlk işe giriş tarihi 08.09.1976 tarihi ve öncesi olan erkekler, emeklilik için beklemeleri gereken yaş şartı olmadığından, eğer 5000 gün ödenmiş sigorta primleri mevcutsa SSK'dan hemen emekli olabilirler. Emeklilik için 25 yıllık sigortalılık süresi + 5000 gün şartlarına tabiler.

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.