EYT son dakika! EYT iptal mi oldu? EYT yasası ne zaman çıkacak!  EYT son durum nedir? İşte merak edilenler...

EYT son dakika! EYT iptal mi oldu? EYT yasası ne zaman çıkacak! EYT son durum nedir? İşte merak edilenler...

Türkiye'de Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem nedeniyle Meclis çalışmalarına ara verildi. EYT yasasıyla ilgili son durum ise, kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçti. 21 Şubat'ta Meclis'te görüşülecek olan düzenlemenin, Cumhurbaşkanı tarafından imzalanarak yasalaşması bekleniyor.

Eyt Son durum: Türkiye'de Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem nedeniyle Meclis çalışmalarına ara verildi. EYT yasasıyla ilgili son durum ise, kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçti. 21 Şubat'ta Meclis'te görüşülecek olan düzenlemenin, Cumhurbaşkanı tarafından imzalanarak yasalaşması bekleniyor. Yasa, Emeklilikte Yaşa Takılanlar için prim gün sayısı ile değerlendirilen Emekli Sandığı, SSK, BAĞKUR emeklilik şartlarını netleştiriyor ve yaş şartını kaldırıyor.

Nutuk (nutuk.com.tr) haber sitesinde yer alan habere göre; 

Kahramanmaraş depremi tüm Türkiye'yi yasa boğmaya devam ediyor. Binlerce can kayıpları ve depremzedelerin acısını iliklerimize kadar hissettiğimiz şu günlerde Meclis çalışmalarına ara verdiğini duyurdu. Peki, EYT iptal mi oldu? EYT yasası ne zaman çıkacak, hangi tarihte yürürlüğe girecek?

Kahramanmaraş merkezli 2 büyük deprem tüm Türkiye'yi derinden etkiledi. Dünyadan ve yurttan yapılan yardım seferberliği sürerken bir yandan da hayatın normal akışı bir şekilde devam ediyor. EYT son durum nedir? EYT çıkacak mı, iptal mi olacak? soruları yaşanan deprem felaketi ardından hak sahiplerinin gündemindeki yerini aldı. İşte EYT iptal mi oldu, ertelendi mi? EYT şartları nelerdir, kimleri kapsıyor, EYT ne zaman yasalaşacak? gibi merak edilen soruların yanıtları...

EYT son dakika haberleri yakından takip ediliyor. Son olarak EYT Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasası TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçti. Düzenlemenin Meclis'te görüşülmesinin ardından EYT'nin yasalaşması bekleniyordu. Kahramanmaraş depremi sonrası Meclis çalışmalarına ara verdi. 

TBMM KOMİSYONU'NDA KABUL EDİLDİ!

Emeklilikte Yaşa Takılanlara ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.  

EYT'DE ÜÇÜNCÜ AŞAMA GERİDE KALDI

EYT düzenlemesi bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı ve kabul edildi. Düzenlemenin, AK Parti ve MHP Milletvekillerinin çoğunluğu oluşturduğu komisyondan geçti. Düzenlemenin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçmesinin ardından EYT'nin yasalaşma sürecindeki üçüncü aşama da geride kaldı.

EYT İPTAL Mİ OLDU?

EYT, Meclis aşaması sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzası ile yürürlüğe girecekti. 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli 10 ilde gerçekleşen depremde çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Kahramanmaraş'taki 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerin ardından Meclis, çalışmalarına ara verdi.

MECLİS AÇILIŞ TARİHİYLE İLGİLİ AÇIKLAMA

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Twitter hesabından yaptığı açıklamayla birlikte Meclis'in açılacağı tarihi belirtti.

Elitaş açıklamasında, "Mecliste grubu bulunan siyasi partilerin yetkilileri ile yaptığımız görüşmeler doğrultusunda, depremzedelere yardımcı olabilmek ve acılarını paylaşmak için milletvekillerimizi deprem bölgelerine gönderiyoruz.

Bu nedenle TBMM'ye 21 Şubat'a kadar ara verme kararı aldık. TBMM, 21 Şubat Salı günü saat 15.00'ten itibaren gündeminde bulunan kanun tekliflerini görüşmek üzere çalışmalarına devam edecektir." ifadelerini kullandı. 

EYT GÖRÜŞMELERİ NE ZAMAN?

Meclis faaliyetlerine 1 hafta ara verileceğini açıklayan Elitaş, EYT görüşmelerinin 21 Şubat’ta yapılacağını söyledi. Genel Kurul’daki görüşmelerden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasına sunulması planlanan düzenlemenin, Resmi Gazete’de yayımlanarak yasalaşması bekleniyor.

Yaş şartının kaldırılmasıyla prim gün sayısı ile değerlendirilen Emekli Sandığı, SSK, BAĞKUR emeklilik şartları netleşti. Peki, EYT yasası ne zaman çıkacak, hangi tarihte yürürlüğe girecek?

EYT'DEN KAÇ KİŞİ YARARLANACAK?

EYT ile iligli yaptığı açıklamada detaylara değinen Akbaşoğlu, EYT ile ilgili yasa teklifinin özelliklerini şu şekilde açıkladı:

- 4 maddeden müteşekkil bir EYT'ye has yalın bir teklif oluşturduk iki madde esasa ilişkin.

- Özellikle EYT platformlarımız yaş şartının kaldırılmasını talep etmişlerdi. Birinci düzenlememiz bu konuda oldu. Mevzuata göre prim gün sayısını ve çalışma süresini dolduran herkes kendi mevzuatı çerçevesinde istisnasız emekli olma hakkına sahip.

- Çalışma hayatının desteklenmesi ve üretimin devam edebilmesi amacıyla biz sosyal güvenlik destek primini getirmek suretiyle, 5 puan iş yerlerine her bir çalışan emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 10 gün içerisinde tekrar işe başlama durumunda olanlarla ilgili yaklaşık 500 TL'lik desteklemeyi devletimiz üstleniyor ve yüzde 5 oranında bir destek söz konusu oluyor.

- Çalışma hayatının desteklenmesi ve üretimin devam edebilmesi amacıyla biz sosyal güvenlik destek primini getirmek suretiyle, 5 puan iş yerlerine her bir çalışan emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 10 gün içerisinde tekrar işe başlama durumunda olanlarla ilgili yaklaşık 500 TL'lik desteklemeyi devletimiz üstleniyor ve yüzde 5 oranında bir destek söz konusu oluyor.

Başvurular, EYT yasasının TBMM'de kabul edilmesi ve Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından e-Devlet üzerinden alınmaya başlayacak. Koşulları yerine getiren kişiler, süre sınırı olmaksızın, SGK ve e-Devlet'ten başvuru yapabilecek. EYT düzenlemesinden yararlanmak isteyenler emeklilik için başvuru dilekçesi verecek.

EYT SSK EMEKLİLİK ŞARTLARI NETLEŞTİ!

EYT düzenlemesinde ilk nokta 8 Eylül 1999 tarihi. Emeklilik için yaş şartının kaldırılması ardından prim günü ve sigortalılık süresi mevcut mevzuattaki gibi kalacak. Buna göre SSK'lı EYT'liler 5000-5975 gün arasında değişen şartlarda emekli olabilecek.

AK Parti'nin EYT kanun teklifini duyurması sonrası SSK'lılar için emeklilik tabloları netleşti. Buna göre SSK'lılar 1976'dan itibaren işe başlama tarihine göre 5.000 ila 5.975 gün arasında 75'er gün kademeli prim günü ile emekli olabilecek. SSK'da sigortalılık süresi kadınlarda 20 erkeklerde 25 yıl olacak.Bağ-Kur ve emekli sandığı kategorisinde ise kadınlarda 7.200 prim günü erkeklerde 9.000 prim günü geçerli olacak. Burada yine kadınlarda 20 erkeklerde ise 25 sigortalılık süresi şartı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.