EYT'lilere müjde! Erken yaşta emeklilik geliyor! Çalışmalar başladı. EYT son durum

EYT'lilere müjde! Erken yaşta emeklilik geliyor! Çalışmalar başladı. EYT son durum

Emeklilikte yaşa takılanlar için iktidar sahibi AK Parti tarafından çalışma başlatıldı. Avrupa'da Almanya ve Finlanda'da örnekleri bulunan bu model, kademelendirilerek vatandaşların düşük maaşla emekli olabilmesi imkanını sağlıyor.

Ekonomik sorunların da artmasıyla birlikte dar gelirli vatandaşlarını rahatlatmak isteyen AK Parti cephesi, bir takım düzenlemeler yapabilmek için çalışmalar başlattı. Ayrıca AK Parti döneminde ilk kez EYT'liler için bir çalışma başlatılmış oldu. Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın özel haberinde tüm detaylara yer verildi. İşte o detaylar...

EYT'liler için analiz çalışmaları başladı.

Parti içinden alınan bilgilere göre, başlatılmış olan çalışmalar doğrultusunda emeklilikte yaşa takınlar için bir analiz yapılıyor. EYT'lilerin talepleri arasında bulunan ''Sigorta prim ve gün sayısının emeklilik için yeterli olması.'' konusu ise bu formülün dışında kalacak. İktidar, alternatif formüller üzerinde çalışırken, devlet bütçesinin EYT'lilerin prim ve gün sayısı taleplerini kaldırmayacağını belirtiyorlar.

EYT'lilere Finlandiya modeli.

Özellikle Finlandiya modeli üzerinde çalışan yetkililer, prim gün sayısını tamamlayan çalışanlarına sağlık risk primlerini tamamlamak suretiyle yaşlarını beklemeden emekli olabilecekleri bir formül üzerinde duruyorlar. Erken emekli olmak isteyen vatandaşların emekli maaşları, kalan yıllara göre yapılacak kesinti oranları hesaplanarak belirlenecek. Örneğin 3.500 TL alabilecek olan bir vatandaş erken prim sayısını doldurduğu taktirde yaş beklemeden emekli olmak istiyor ise kalan yıllarına göre yapılacak kesintileri hesaba katılarak ortalama 2.200 TL alacak. 


Maaşlar yaş şartı tamamlanınca artacak.

Prim gününü doldukduktan sonra emekli olmak isteyen vatandaşlara düşük maaş verilecek ancak bu kişiler esas emeklilik yaşlarını doldurduktan sonra ise esas olan emekli maaşlarını almaya başlayacaklar. Emeklilik yaşı yaklaştıkça kademeli olarak maaşları da artmış olacak ve nihayetinde yaşını dolduran vatandaşlar hak edilen maaşlarını alacaklar.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.