EYT’lileri 3 Adımda Yaş Sınırı Olmadan Emekli Yapacak Düzenleme 5000 ile 5975 Gün Primini Tamamlayanları Kapsıyor

EYT’lileri 3 Adımda Yaş Sınırı Olmadan Emekli Yapacak Düzenleme 5000 ile 5975 Gün Primini Tamamlayanları Kapsıyor

Emekli olmanın yolunu açacak olan çalışmalar yapılırken 5000 ile 5975 arasında gün primini tamamlayan vatandaşlar formüller makalemizde bulunuyor.

Yıllar süren emeklerin sonrasında emekliliği bekleyen milyonlarca EYT’liler için her gün yeni açıklamalar yapılırken kişi de kendinin nasıl hangi şartlarda emekli olabileceğinin yanıtını arıyor. Farklı modeller ile emekli olmanın yolunu açacak olan çalışmalar yapılırken 5000 ile 5975 arasında gün primini tamamlayan vatandaşlar formüller makalemizde bulunuyor.

Emeklilik Hesaplanmasında 3 Kriter

Prim günü gibi emekli olunmasında en önemli husus yaş unsuru. Bu çerçevede yaşının dolmasını bekleyenler de sürekli yeni düzenleme müjdesini bekliyor. Emeklilik için üç kriter üzerinde yoğunlaşma bulunduğu belirtiliyor.

  • Yaş Kriteri
  • Prim Kriteri
  • Maaş Kriteri

Emeklilik kapsamında önemli tarih 9 Eylül 1999 tarihi ile önceki sigortalı olanları kapsıyor. Yapılan çalışmalar kişilerin hangi şartlarda emekli olacağının haritasını çizecek. Beklentiler arasında kadınlar için yaş sınırının 20 erkeklerde ise 25 yıllık sigorta süresini tamamlayanların yaş şartı aranmadan emekli edilmesi yönünde. Başka bir alternatif ise primi tamamlanan vatandaşın yaşını beklemeden direk emekli edilmesi. İşe giriş tarihinden itibaren 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında primi ödenenlerde erkekler için 25 yaşını dolduruş olması halinde sigorta olması gerekirken sigorta başlangıcının da 1996 yılından itibaren olması gerekiyor. Bu süre kadınlarda 20 yıl olduğu için 1999 yılı öncesi sigortalı olanlar bu haktan faydalanması muhtemel yollardan birisi.

50 Yaş Sınırı Çalışmalar Arasında

Açıklamalarda yer almamasına karşın emekliliğin gerçekleşmesi için EYT’lilerde 50 yaş sınırının uygulanacağı kulislerden gelen haberlerde bulunuyor. Diğer bir çalışma da bu kişilerin alacakları emeklilik maaşı hesaplamasında bulunuyor. Normal şartlardan erken emeklilik sağlanması halinde daha düşük maaş ile emekli edilmeleri de çalışmalar arasında bulunuyor. Maaşın hesaplanmasında yatırılan prim günleri de önem arz ediyor.

Primini Dolduranın Yaşına Bakılmayacak

Primini doldurmasına karşın yaşı gelmediği için emekli olamayan vatandaşların yıllardır talep ettikleri emeklilik mağduriyetlerinin giderilmesi için hükümet kanadından yeni açıklamalar bulunuyor. Nitekim bu konunun görüşülmesi için son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı bulunuyor. 2022 yılına girmemize az bir süre kala hareketlenen EYT meselesi sürekli olarak masaya yatırılıyor. Güncel olarak kişilerin emekli olabilmesi adına sigorta başlangıç günü, doğum tarihi, yatırılan prim önemli. Hesaplamalar sonrası vatandaşların alacağı maaş ve emeklilik günü hesaplanıyor.

Editör

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum