SGK Bağ-kur’lular Resmen Duyurdu! Ziraat, Vakıfbank ve Halkbank’tan İHYA Dönemine Özel Emeklilik Kredisi

SGK Bağ-kur’lular Resmen Duyurdu! Ziraat, Vakıfbank ve Halkbank’tan İHYA Dönemine Özel Emeklilik Kredisi

Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası duyurdu! Prim borcu yapılandırılarak ya da ihya edilerek emekli olunabilecek. SGK ve kamu bankaları prim borçlarının ödenerek emekli olunabilmesi için anlaştı. İsteyen vatandaşlar sadece yüzde 1.60 faizle kredi çekebilecekler. Emekliliğe hak kazanan Bağ-kur’lular ihya döneminde emekli olabilecekler. Nasıl mı? İşte detaylar...

Sosyal Güvenlik Kurumu bankalarla anlaşma imzaladı... Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank tarafından imzalanan protokole göre Bağ-kur’lu vatandaşlar emeklilik kredisi ile emekli olabilecekler. Yapılan düzenleme kapsamında 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Kapsamında emeklilik hakkı olanlara avantaj sağlandı. İHYA hakkı ile emeklilik süresini donduran Bağ-kur’lular yeniden canlandırma denilen bu sistem ile emeklilik hakkı kazanacaklar. İsteyen vatandaşlar 36 ay vade ve yüzde 1.60 faiz avantajı ile kredi çekebilecekler.

Prim Yapılandırmaları İçin Kamu Bankaları Devreye Girecek

SGK ve kamu bankaları arasında imzalanan protokol kapsamında kredi işbirliği ile emekli olabilecek sigortalılara özel olanaklar sağlanacak. SGK Başkanı İsmail Yılmaz tarafından yapılan açıklama kapsamında başvurular 1 Şubat, ödemeler ise 31 Mart tarihine kadar sürecek.

Başvurular İl Merkez Müdürlüklerine Yapılacak

Yapılandırılan sigorta prim borçlarına yönelik peşin ödeme tarihinin son ödeme gününe kadar bankalardan kredi çekilebilecek. Kredi için uygulanacak faiz oranı ise 36 ay vadede yüzde 1.60 olacak. Kredi desteğinden faydalanmak isteyen vatandaşlar başvurularını öncelikle sosyal güvenlik il merkezlerine yapacaklar. Buradan alınacak olan emekli olabileceğine dair yazı ile bankaların şubelerine müracaat edilebilecek.

İHYA Sistemi Nasıl Çalışır?

Hastanelerde tedavi görmek için ödeme yapılan GSS, askerlik, doğum borçlanmaları iade alınabilmektedir. Toplu para alanların emeklilik ihtimali olmuyor. Ancak emekli olunduğunda para geri alınabiliyor. Para alınıp tekrardan Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanları tarafından işleme sokuluyor. Bu noktada İHYA devreye giriyor. İHYA, paralarını alan ve işlerini düzeltince tekrardan geçmiş borcunu ödeyenler için emekli olma imkanı sağlıyor. Aradaki boş geçen günlerden ise faiz ödemesi alınmıyor.

Bağ-kur İHYA Nasıl Çalışır?

Bağ-kur kapsamındaki vatandaşların Ekim 31 tarihine kadar borçlarına ilişkin primlerini ödemesi gerekmektedir. Primlerini ödemeyen ya da yapılandırmayan borçluların borçları silinip, hizmet süreleri doldurulmaktadır. Sigortalılık süreleri prim borçları yüzünden duran vatandaşlar ise 2 ay içerisinde İHYA başvurusu yapabilmektedir. Böylelikle borçlu olunan tarihlerde güncelleme yapılmaktadır.

İHYA ile Kolay Emeklilik Nasıl Sağlanır?

  1. Prim borçları olanlar borçlarını yapılandırarak emekli olabilmektedir.
  2. Hem primi olup hem de borcu olduğu süreye ihtiyacı olmayan vatandaşlar süreyi doldurup emekli olabilmektedir.
  3. Süreye ihtiyacı olan vatandaşlar daha az miktarda para ödeyerek emekli olabilmektedir.
  4. Borçlarını yapılandıran vatandaşlar ekstra 5 puanlık indirim hakkına sahip olmaktadır.

İlginizi çekebilir...

TBB Onayladı! 3 ya da 6 Ay Değil, Tam 12 Ay Erteleme!

Editör

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum