SGK Kayıtları İçin son 15 Gün! Sildirmeyen Yandı

SGK Kayıtları İçin son 15 Gün! Sildirmeyen Yandı

Yüz binleri yakından ilgilen SGK kayıtlarına dair açıklama yayımlandı. Şirket ya da ticari işletme kapatıldığında SGK, vergi gibi kayıtların silinmesi gerekiyor. Sildirmeyenlere ‘ticareti terk suçu’ işlenecek. İşletmenin kapatıldıktan sonraki 15 gün içerisinde kayıtlarının silinmesi gerekiyor. Peki ticareti terk suçu nedir, kayıtlar nasıl sildirilir?

Bir şirket ya da ticari işletme kapatıldığında yapılması gereken birçok işlem mevcuttur. Bu işlemlerin yapılmaması yasal anlamda problemler teşkil edebilir. Bu sebeple kapatılan işletmeler için gereken prosedürlerin yanı sıra SGK ya da Vergi Dairesi gibi kayıtlarının da silinmesi gerekir. Bunlar dışında 15 gün içerisinde mal beyanında bulunmamak ‘ticareti terk suçu’ olarak muamele görüyor. Şirketini kapatan vatandaşın; 15 gün içerisinde kayfiyeti kayıtlı bulunduğu ticaret siciline bildirmek, bütün aktif ve pasif alacaklarının isim ve adreslerini gösteren yazılı mal beyanında bulunmak zorundadır.

Hapis Cezası da Uygulanıyor!

Defter ve kayıtlara uygun bir şekilde yapılan mal beyanında karşı tarafın daha fazla alacaklı ya da borçlu olması önemli değil. Önemli olan nokta ticareti terk eden vatandaşın kendi kayıtlarına göre doğru mal beyanında bulunmasıdır. Mal beyanında bulunurken Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’nde ilan parasının da ödenmesi gerekiyor. Mal beyanında bulunulmaması durumunda üç aydan bir yıla kadar hapis cezası da uygulanabiliyor.

Cezalandırmalar Şikayetlere Bağlı

Ticareti bırakan kişi aktif mallarını eksik gönderirse ve bundan dolayı alacakları zarar görürse, ticaret terk suçu oluşur. Ancak alacaklılar zarar görmediyse suç da oluşmaz. Ticareti terk eden vatandaşların beyan etmemesi suç, ancak cezalandırılması alacaklılardan gelecek olan şikayetlere bağlı.

Editör

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.