SGK'dan çalışanlara müjde! Toplu para iadesi geliyor! İşte SGK'dan toplu para almanın yolları!

SGK'dan çalışanlara müjde! Toplu para iadesi geliyor! İşte SGK'dan toplu para almanın yolları!

Milyonlarca kişi SGK'dan gelecek olan yeni düzenlemeleri bekliyordu. Bu süreçte beklenen toplu para açıklaması da geldi. Peki SGK'dan toplu para nasıl alınır ve bu haklardan kimler faydalanabilir? İşte detaylar!

SSK, SGK ve Bağkur'lu olan vatandaşlara tanınan haklar çerçevesinde, milyonlarca kişinin beklediği açıklama sonunda geldi. Yai, prim ve yıl şartını yerine getiren bu kişiler en az 1500 lira olan emekli maaşlarından sorunsuz bir şekilde faydalanabilecekler. Bununla birlikte tüm şartları tamamlayan ancak prim eksik gün ödemeleri nedeniyle sigortalı olarak çalışmaya devam eden kişiler içinde yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Eksik günü olan vatandaşlar emekli maaşı alamıyorlar. Bu süreçte farklı iş ve statü içerisinde çalışan milyonlarca kişi bulunuyor. Milyonlarca kişi çalışma hayatları boyunca emekli olmanın hayalini yaşadılar. Bu süreçte yıl ve prim şartının yanı sıra yaş şartının da sağlanması gibi kıstaslar bulunuyor. Tüm şartları tamamlayan kişiler emekli olabilecekler.

SGK'dan Toplu Para Ödemeleri Nasıl Alınır?

SSK, SGK ve Bağkurlu çalışanlar prim günü eksiklerini tamamlayamamaları halinde yasal olarak toplu para iadesi hakkından sorunsuz bir şekilde faydalanabiliyorlar. Bunun için bazı şartlar bulunuyor. En önemlisi sigortalı olarak çalışmayı bırakmış olmak ya da kişinin kendi işini yapmıyor olması gerekmektedir. Emeklilik için ise 3 şarttan herhangi birinin tamamlanmış olması yeterli olarak görülüyor.

Toplu Para Ödemelerinden Kimler Faydalanabilir?

Toplu para ödemesi çeşitli bir sistem üzerinden belirlenmektedir. Yatırılan para düşünüldüğü zaman her yılın katsayısının ayrı olarak güncellenmesi sonucunda belirlenmektedir. SSK'lılar için düşünüldüğü zaman 2008 yılından önce ödenmiş olan işçi ve iş veren primleri göz önünde bulundurulur. Ancak bu hesaplama sonrasında sadece işçi primleri geri ödenmektedir. Bağkurlular için ise bu süreçte ödenmiş olan tüm primlerin geri alınması gibi bir imkan tanınmaktadır. Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarının alınması da mümkündür. Toplu para ödemelerinden hak sahibinin mirasçıları da sorunsuz bir şekilde faydalanabilirler. Ancak sağlık için yapılan ödemelerin iadesi mevcut değildir.

Yaşlı, Kronik ve Engelli Raporları için Yeni Düzenleme Geliyor!

Daha önce yıl başında yaplan yeni bir düzenleme sonrasında kronik hastaların rapor sürelerinin bitmesi halinde raporun ikinci bir duyuruya kadar geçerli olabileceği belirtilmişti. Bu durumda tekrar yorucu bir muayene sürecinden geçmelerine ve reçete yazılmasına gerek duyulmadan imkanlardan faydalanabileceklerdir. Bu durum içerisinde tıbbi malzeme ve ilaç bedelinin karşılanması da bulunuyor. Yaşlı ve engelli aylığı alanlar ve evde bakım parası alan kişilerinde rapor süreçlerinin kolaylaştırılması ve böylece raporlarında geçerli olması planlanıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.