SGK’dan erken emeklilik müjdesi! Kadınlara sunulan bu hizmet ile 6 yıl erken emeklilik fırsatı…

SGK’dan erken emeklilik müjdesi! Kadınlara sunulan bu hizmet ile 6 yıl erken emeklilik fırsatı…

SGK tarafından yapılan resmi açıklamaya göre, erken emeklilik fırsatı geliyor. 6 yıl erken emeklilik imkanı sunulacak! Aile bütçesine katkı sağlamak isteyen kadınlara SGK’dan büyük fırsat veriliyor. SGK sisteminde yer alan kadınlara önemli fırsatlar oluşturuldu. 6 yıl prim kazanma hakkı sağlanacak. İşte detaylar…

SGK’dan doğum borçlanması ile kadınlara erken emeklilik fırsatı geldi. Anneler çocukları doğduktan sonra çalışma hayatına geri dönemezlerse de prim kazandıracak bu sistem ile 6 yıla kadar erken emeklilik hakkına sahip olacaklar. Bu haktan yararlanabilmek için 3 önemli noktaya dikkat etmek gerekiyor. Doğum, sigorta başlangıç tarihinden sonra gerçekleşmiş olmalı; sigortaları dahil iki doğum sonrasında iki yıl içinde prim ödenmeyen borçları için borçlanma yapılabilecek. Borçlanacak sürede çocukların sağ olması gerekmektedir. Bu şartların taşınması halinde erken emeklilik mümkün olacaktır.

Erken emeklilik ile ilgili yeni gelişmeler vatandaşlarda büyük merak uyandıran konular arasında yer alıyor. Sigortalı kadınların doğumdan sonra 8 haftalık, çoğul gebeliklerde 10 haftalık süreç doğuma 3 hafta kalıncaya kadar çalışması halinde hamile kadınlara açısından avantajlı bir durumdur.

Yeni çalışma kapsamında itiraz süresi ile birlikte toplamda 2 yıl süre için borçlanılabiliyor. Borçlanma ile toplam en fazla 6 yıl erken emeklilik veya emeklilik tarihini öne çekme imkanı sağlanıyor.

Kadın çalışanlarda sigortalı olanlarda doğum borçlanması talebinde bulunduğu takdirde doğum yaptığı tarihten sonra adına ödenmiş olan primi hesaplama işlemlerinde dikkate alınmayacak. Bu primler 2 yıllık süreden düşürülecek ve kalan borç doğum borçlanması yapılacak süre içinde çocuğu vefat etmesi durumunda vefat tarihine kadar olan süreler için borçlanma hakkı oluşturulacak. Kadınların ilk doğumundan sonra 2 yıl dolmadan, 3. Doğum yapmış kadınlar için ilk doğumdan 3. Doğuma kadar olan süreler 2. Doğum için borçlanılabilecek. 2 yıllık sürenin toplamı kadar süre için borçlanma hakkı oluşturulacak.

SGK’dan doğum borçlanması için ödenmesi gereken tutarlar o yılın brüt asgari ücret tutarı üzerinden hesaplanmaktadır. Brüt asgari ücret günlük tutarın %32’si, günlük doğum borçlanma tutarını ortaya çıkarıyor. 7.5 katı günlük en yüksek borçlanma tutarı olarak belirleniyor. Bu haktan yararlanmak isteyenler en son sigorta gününden veya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’nden Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvuru yaparak talep oluşturabilir. E-devlet üzerinden de doğum borçlanması hakkında tüm işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Editör

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.