SGK’dan Yeni Uygulama! Şartlara Uygun Olan Herkes Emeklilik İçin Prim Toplu Ödemesi Yapabilecek! Ayrıntılar Geldi...

SGK’dan Yeni Uygulama! Şartlara Uygun Olan Herkes Emeklilik İçin Prim Toplu Ödemesi Yapabilecek! Ayrıntılar Geldi...

Ülkemizde emeklilikte yaşa takılanlar baya bir büyük topluluğu oluşturuyor. Prim ve yıl şartı aynı anda yerine getiremediği için emeklilikte yaşa takılanlar olarak adlandırılıyorlar. Bununla beraber yaş şartı ve yıl şartı yerine getirilmesine rağmen borçlanma hakkından yararlandığı takdirde emekli olamayan vatandaşlara SGK yeni bir uygulama getirdi. Artık prim toplu ödemesi yapılabilecek.

Ülkemizde emeklilik yaşının oldukça geç olması konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Yaş ve yıl şartını doldurmuş ama prim gün sayısını doldurmamış vatandaşlar da emekli olamamaktan şikayetçi. SGK işte bu durumu çözmek için harekete geçti. Yıl ve yaş şartını yerine getirmiş vatandaşlar için toplu prim ödeme yapılabilmesi kararı verildi. İşte tüm detaylar.

Biriken Primlerin İadesi Nasıl Alınıyor?

SGK, yıl ve yaş şartını doldurmasına rağmen prim şartına takılı kalanlara birikmiş olan primlerin iadesi için imkan sağlıyor. Bağ-Kur ve SSK’lılar için toplu para alımı gerçekleşebilecek. Ancak bazı şartlar var. Toplu para alabilmek için, sigortalı bir yerde çalışmıyor olmak ve kendi işini yapıyor olmaması gerekiyor. Emeklilik için gereken üç şarttan ikisi olan yıl ve yaş şartını da yerine getirmiş olması gerekiyor. Toplu prim geri ödemeleri için yatırılan paranın hesabı her yılın katsayısının güncellemesi ile tutuluyor. SSK’ya prim ödeyen 4A’lılar için 2008 yılından önce kendi adına ödenmiş işçi hem de işveren primi olanlar, 2008 yılından sonra ise yalnızca işçi primleri geri ödeme kapsamına alındı. Fakat Bağ-Kur emeklileri pek şanslı değil. Bağ-Kur emeklileri, yaşlılık, malullük ve ölüm gibi sebeplerden dolayı primlerinden olabiliyorlar. Sağlık kapsamında ödenen primler ise geri verilmiyor.

Tüm şartlar göze alındığında birikmiş primleri emekli olmak isteyen kişiler kolaylıkla alabilir gibi görünüyor.

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.