Sosyal Güvenlik Kurumu Duyurdu: Aralık Sonuna Kadar 6 Bin 868 TL Olacak!

Sosyal Güvenlik Kurumu Duyurdu: Aralık Sonuna Kadar 6 Bin 868 TL Olacak!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) duyurdu. Asgari ücrette yapılan zam pek çok alanda bir takım değişiklikler getirdi. SGK sisteminde borçlanmayla prim gününün artırılması ve emekliliğe hak kazanılması mümkün oluyor. Askerlik ve doğum borçlanması da en sık kullanılacak olan yöntemler arasında.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) duyurdu. Asgari ücrette yapılan zam pek çok alanda bir takım değişiklikler getirdi. SGK sisteminde borçlanmayla prim gününün artırılması ve emekliliğe hak kazanılması mümkün oluyor. Askerlik ve doğum borçlanması da en sık kullanılacak olan yöntemler arasında.

Bilindiği üzere borçlanılacak her bir gün için SGK'ya ödenmesi gerekli olan en düşük tutar ise asgari ücrete bağlantılı olarak hesaplanıyor. Ocak ayı itibarıyla bir günlük borçlanma bedeli değişecek. Dolayısıyla şu anda 6 aylık askerlik borçlanması için ödenmesi gerekli olan en düşük tutar 6.868 TL iken bu rakam ocakta 9.608 TL'ye yükselmiş olacak.

Asgari ücrette yapılan yüzde 50'lik zam pek çok alanda değişikliğe sebep oldu. Bu kapsamda merak edilenler arasında 2022 SGK borçlanma maliyetleri oldu. Ocak ayı itibarıyla borçlanma bedelleri de netleşiyor. Şu an için 6 aylık askerlik borçlanması için ödenmesi gerekli olan en düşük tutar 6.868 TL iken bu rakam ocakta 9.608 TL olacak. İşte ayrıntılar...

Sosyal Güvenlik Kurumu'na tabi olarak çalışan pek çok kişiyi ilgilendiriyor. Yeni yıl ile beraber değişecek. Müracaatta bulunanlar için önemli bir fırsat. 2.740 TL daha az ödeme yapılacak. Asgari ücrette yapılan yüzde 50'lik artış, çalışma hayatında bir dizi değişiklik getiriyor. Ocak ayı itibarıyla bir günlük borçlanma bedeli 53 TL olacak. Şu anda 6 aylık askerlik borçlanmasında en düşük tutar 6.868 lirayken, bu rakam ocakta 9.608 TL'ye çıkacak.

EMEKLİLİĞE HAK KAZANILMASI MÜMKÜN

Yeni senenin asgari ücreti net 4.253 TL olarak belirlendi. Asgari ücretteki yüzde 50'lik artış sonrası çalışma hayatında asgari ücrete endeksli değişkenlerde de değişim yaşanacak. Yalnızca asgari ücretlilere değil, bütün ücretlilere her ayki kazançlarından gelir ve damga vergisi istisnası uygulaması yapılacak. Asgari ücrette vergi dilimi sebebiyle sene boyunca azalma söz konusu olmayacak. Sosyal güvenlik sisteminde borçlanmayla prim gününün artırılması ve emekliliğe hak kazanılması mümkün. Erkek sigortalıların askerlik, kadın sigortalıların ise doğum borçlanması bu sebeple en sık kullanmış olduğu yöntem.

Borçlanılacak her bir gün için SGK'ya ödenmesi gerekli olan en düşük tutar ise asgari ücrete endeksli olarak hesaplanıyor. Yani asgari ücretteki artış borçlanma bedellerine de yansıyor. Ocak ayı itibarıyla bir günlük borçlanma bedeli 53,38 TL olacak. Dolayısıyla şu anda 6 aylık askerlik borçlanması için ödenmesi gerekli olan en düşük tutar 6.868 TL iken bu rakam ocakta 9.608 TL'ye yükselecek. Bir çocuk için yapılacak doğum borçlanması rakamı da 27.475 TL'den 38.433 TL'ye yükselecek.

ASGARİ ÜCRETE ENDEKSLİ DEĞİL

Bu sebeple askerlik veya doğum borçlanması yapacakların yıl bitmeden işlemlerini tamamlamaları kendi yararlarına olacaktır. 65 yaş aylığının miktarı asgari ücrete endeksli değil. 65 yaş aylığı kamu personeli maaş katsayısı ve gösterge rakamlarıyla hesaplanıyor. Diğer taraftan hem 65 yaş, hem de evde bakım aylığı alabilmek için aylık gelir sınırı bulunuyor. İşte söz konusu sınır asgari ücrete endeksli. 65 yaş aylığında geçerli gelir sınırı 1.417 TL'ye evde bakım aylığındaki sınır ise 2.835 TL'ye yükselecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.